Creditcard mee tijdens het reizen? Voor- en nadelen

Creditcard mee tijdens het reizen? Voor- en nadelen
Arno@2 Algemeen 11 maart 2020 Gewijzigd op:

Steeds meer reizigers kiezen ervoor om een creditcard aan te schaffen puur voor het reizen. Als je nog niet in het bezit bent van een creditcard dan vraag je jezelf misschien af of het een voordeel heeft. Want waarom zou je een creditcard meenemen tijdens het reizen? Wij hebben een aantal voordelen en nadelen voor je op een rijtje gezet. Je kan zo zelf bepalen of je graag een creditcard mee op reis neemt.

Borg in het hotel betalen

In de meeste hotels vragen ze bij het inchecken om een creditcard. De creditcard wordt gebruikt als borg voor het hotel. Als je niet in het bezit bent van de creditcard, dan wordt er gevraagd om de borg contant te betalen. Het gaat soms om een paar honderd euro. Als je in het bezit bent van een creditcard dan betaal je in principe niets. Ze blokkeren een klein deel van het saldo op je creditcard. Na het uitchecken wordt de blokkade weer vrijgegeven. Er zijn ook hotels die geen contant geld accepteren. Ze accepteren alleen een creditcard. Als je niet in het bezit bent van een creditcard, dan is het slim om dit even te checken.

Auto huren bij een autoverhuurbedrijf

Wil je een auto verhuren bij een autoverhuurbedrijf? Het is dan helaas niet mogelijk om dit zonder een creditcard te doen. Je bent verplicht om een creditcard te gebruiken voor het betalen van de borg. Een betaling van de borg met contant geld wordt helaas niet geaccepteerd. Mocht je dus van plan zijn een fly drive vakantie te boeken of een roadtrip te maken met de auto, dan is een creditcard noodzakelijk. Dit is wel iets om mee rekening te houden!

Creditcard gebruiken bij een noodsituatie

Een creditcard is ook handig in een noodsituatie. Stel je voor je komt in het ziekenhuis terecht. Je reisverzekering dekt de kosten, maar je moet ze wel eerst voorschieten. De kosten van een ziekenhuis in het buitenland kunnen hoog oplopen. Het is dan fijn als je een creditcard kan gebruiken. Via de creditcard kan je de medische kosten voorschieten zonder dat het voor je eigen rekening terecht komt.

Aankoopbescherming bij vliegtickets

Via je creditcardmaatschappij krijg je standaard aankoopbescherming op je aankopen. Dit is ook tijdens het reizen geldig. Stel je koopt vliegtickets met je creditcard. Dan beschermt je creditcard je als bijvoorbeeld de vliegtuigmaatschappij failliet gaat. Als je in het bezit bent van een Mastercard dan krijg je zelfs een vergoeding bij vertraging of het verlies van je bagage tijdens de vlucht. Dit kan dus een reden zijn om je vliegtickets voortaan met je creditcard te betalen.

Betalen in het buitenland

In steeds meer landen kan je gewoon pinnen met je eigen pinpas. Maar er zijn nog altijd landen waarin dit niet mogelijk is. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je ergens in een restaurant zit of als je op straat iets wilt betalen. De creditcard wordt daarentegen wereldwijd geaccepteerd. Zelfs in Zuid-Afrika kan je bij een benzinestation met een creditcard betalen. Betalingen met de creditcard in restaurants of winkels is altijd gratis. Terwijl het opnemen van contant geld via je bankpas of creditcard vaak wel geld kost. Het is dan ook fijn om je creditcard in het buitenland te gebruiken voor een betaling.

Tolpoortjes betalen met je creditcard

Wil je snel door de tolpoortjes rijden? In bijna elk land kan je de tolpoortjes betalen met de creditcard. Vaak heb je de keuze uit de creditcard of losse muntjes. Als je niet genoeg losse muntjes op zak hebt is het fijn als je een creditcard bij de hand hebt. Je kan zo de creditcard gebruiken en lekker snel door de tolpoort rijden. Dit is handig in Europa, maar ook in andere landen kan je tolpoortjes tegenkomen waarbij je alleen een creditcard kan gebruiken.

Geen vreemde valuta meer op zak

Doordat je vrijwel overal met de creditcard kan betalen hoef je geen vreemde valuta meer op zak te hebben. Contant geld kan soms handig zijn, maar je moet het wel opmaken. Omwisselen naar euro’s kost helaas veel geld. Je hebt dus niets aan de lokale valuta tenzij je ooit nog een keer naar het land terugkeert. Met een creditcard hoef je eigenlijk nooit meer vreemde valuta op zak te hebben. Dit is handig om te weten voor je vertrekt naar het buitenland.

Nadeel van een creditcard zijn de kosten

Een groot nadeel van een creditcard zijn de kosten. Een creditcard brengt maandelijks kosten in rekening. Als je de creditcard alleen voor het reizen gebruikt, dan kan dit flink oplopen. Maar als je eenmaal een creditcard in je bezit hebt ga je hem ook voor andere activiteiten gebruiken. Bijvoorbeeld voor aankopen in het buitenland. Of voor het doen van grote aankopen in Nederland. Dankzij de aankoopgarantie weet je zeker dat je aankopen ook echt verzekerd zijn. Ze zijn verzekerd op levering, breuk en zelfs diefstal.

Vergelijk de verschillende creditcardmaatschappijen

Als je een creditcard neemt is het slim om de verschillende creditcardmaatschappijen te vergelijken. De kosten kunnen enorm per maatschappij verschillen. Sommige maatschappijen vragen niet veel geld terwijl je bij Visa relatief veel betaald. Het kan ook voordelig zijn om via je bank een creditcard te nemen. ING heeft bijvoorbeeld een samenwerking met Mastercard. Dit is voordeliger dan een losse creditcard.

BKR registratie bij creditcard

Hou er rekening mee dat je bij een creditcard een BKR registratie krijgt. Dit is overigens geen negatieve registratie. Er staat alleen vermeld dat je tot een bepaalt bedrag kan uitgeven via een creditcard. Dit wordt gezien als een krediet. Als je een lening of hypotheek gaat aanvragen kan de bank vragen je creditcard op te zeggen. Dit kan je doen tot de aanvraag volledig verwerkt is. Na de verwerking kan je de creditcard gewoon weer aanvragen en er is niemand die er iets over zegt.

Hou rekening met transactiekosten

Als je in het bezit bent van een creditcard, dan kan het slim zijn om rekening te houden met de transactiekosten. Het opnemen van contant geld kan een duur grapje zijn. Je betaalt al snel € 8 om geld te pinnen. Ga dus niet zomaar ergens met contant geld betalen. Probeer het voornamelijk bij pinnen in winkels, webshops of restaurants te houden. Hier worden meestal geen transactiekosten over gerekend.

Kijk uit voor fraude

Helaas is een creditcard eenvoudiger te “kopiëren” dan een gewone pinpas. Check daarom altijd even je rekening als je ergens een aankoop gedaan hebt. Vooral in het buitenland komt het weleens voor dat ze je creditcardgegevens kopiëren. Gelukkig ben je hier wel voor verzekerd, maar het is wel vervelend om mee te maken.

Pas op voor achteraf betalen!

Een voordeel en nadeel aan een creditcard is het achteraf betalen. Je krijgt één keer per maand een rekening van de creditcardmaatschappij. Dit kan even schrikken zijn als je op vakantie iets meer van de creditcard gebruik gemaakt hebt dan je verwacht had. Pas hier dus goed op en hou rekening met je budget. Gebruik je creditcard dus niet te vaak tijdens je vakantie. Anders kan je vakantie nog een lelijk staartje gaan krijgen. Vooral op het moment dat de creditcardrekening op de mat valt.

Reacties zijn gesloten.