Alles over het openbaar vervoer in Kiev (Oekraïne)

Alles over het openbaar vervoer in Kiev (Oekraïne)
Arno@2 Algemeen 27 december 2019 Gewijzigd op:

 In Kiev zijn de afstanden tussen de populairste bezienswaardigheden groot. Het is dan ook verstandig om van te voren alvast jouw dag uit te stippelen. Je kan eenvoudig door de stad reizen met het openbaar vervoer. Er rijden de hele dag door bussen, minibusjes en metro’s door de Oekraïense stad. Daarnaast kunnen de liefhebbers ook een tochtje maken in de kabeltrein. Bekijk hieronder meer informatie over het openbaar vervoer in het prachtige Kiev.

Reizen met de metro in Kiev 

Kiev is met 3 miljoen inwoners de grootste stad van Oekraïne en kende al vanaf 1884 plannen voor het aanleggen van een ondergrondse verbinding. Na verschillende pogingen werd in 1938 gestart met het aanleggen van de metro. Door de inval van de Nazi’s in 1941 kwam dit alleen stil te liggen. Pas in 1949 werd er verder gebouwd, maar door de enorme diepte van honderd meter kwamen ze op verschillende problemen te stuiten waardoor pas in 1960 de eerste metro’s reden. Dit is de snelste en ook de meest goedkope manier van reizen in de stad. Aangezien er ook steeds meer toeristen naar Kiev komen, worden alle aankondigingen ook in het Engels gedaan. Er rijden slechts drie verschillende metrolijnen door de stad, maar deze stoppen wel op alle belangrijke en populaire locaties.  
 
Je kan met metrolijn M1 eenvoudig het bekende Lavra holenklooster bereiken, terwijl metrolijn M2 juist naar de leuke wijk Podil zal rijden. Daarnaast heb je nog metrolijn M3, deze rijdt van het noordwesten naar het zuidoosten. Het is op verschillende punten ook mogelijk om over te stappen op een andere metrolijn. Mocht je er echt niet uitkomen dan kan je het altijd even aan iemand vragen. De Oekraïense bevolking is zeer behulpzaam. 
 
De metrolijnen starten dagelijks rond zes uur in de ochtend al met rijden en stoppen pas rond middernacht. In de spitsuren rijden alle metrolijnen ongeveer om de twee minuten en op alle overige tijden rond de vijf of tien minuten. Je hoeft hierdoor nooit lang te wachten op de volgende metro. Wij raden je overigens niet aan om in de spits te reizen met de metro, aangezien het dan heel erg druk kan worden. Je kan op de metrostations metrokaarten kopen voor meerdere dagen of een rittenkaart. Daarnaast kan je ook contactloos betalen met een creditcard of plastic muntjes kopen. Je krijgt met een groen muntje toegang tot de metro en zo’n muntje kost rond de 25 eurocent. 

Bijzondere metrostations

De metro nemen is niet alleen heel handig en snel, maar het is ook een hele leuke belevenis. De metrostations in Kiev zijn niet zoals wij deze in Nederland kennen. De bijzondere architectuur en de verschillende decoraties zorgen voor een aangename sfeer. Neem ook zeker een kijkje bij het station Arsenalna dat maar liefst 105 meter onder de grond ligt. Geloof het of niet, maar er is alleen in Noord-Korea een metrostation dat nog dieper onder de grond ligt. Voor de prachtige architectuur kan je het beste eens uitstappen bij de halte Zoloti Vorota. 

Reizen met de kabeltrein in Kiev

Een andere manier van reizen met het openbaar vervoer is de kabeltrein. Het treintje gaat van de beroemde Sint-Michaelkathedraal naar de populaire wijk Podil. Je kan de route ook wandelen, alleen is dit wel stijl en zijn de wegen niet optimaal. De kabeltrein bestaat al sinds het begin van de twintigste eeuw en is ook populair bij de lokale bewoners. Een enkele reis met de kabeltrein is nog goedkoper dan de metro. Je kan eenvoudig toegang krijgen tot de kabeltrein met de plastic muntjes die verkrijgbaar zijn bij de haltes. 

Reizen met de bus in Kiev

Het openbaar vervoer in Kiev is modern en ook de buslijnen zijn recent vernieuwd. De bussen rijden door de hele stad en zijn aangenaam comfortabel. De prijzen zijn ook laag, maar deze kunnen per buslijn wel verschillen. Je moet rekening houden met een klein bedrag van ongeveer 3 a 4 UAH. Buskaartjes zijn verkrijgbaar bij de kiosk, de speciale automaten en in de bus zelf. Vergeet trouwens nooit om je kaartje af te stempelen, zodat je een boete voorkomt. Overigens rijden er ook nog een tweetal tramlijnen door Kiev, maar dit is niet de handigste manier van reizen door de stad. 

Reizen met de marshrutka in Kiev

De lokale bewoners van de Oekraïense stad maken het meeste gebruik van de zogeheten marshrutka. Dit zijn als het ware minibusjes die plaats bieden aan rond de vijftien personen. De bussen rijden een vaste route, maar zijn toch net even wat anders. De marshrutka is vaak van een particulier en niet van de stad zelf. De prijzen liggen ook niet vast, het is maar net wat de chauffeur hiervoor vraagt. Als je wilt reizen als een lokale inwoner dan moet je vooral eens plaatsnemen in een marshrutka, maar let op dat dit een stuk lastiger is als de overige openbaar vervoersmiddelen. Wij raden je wel aan om dit niet in drukste uren te doen, aangezien de mensen zich dan echt in het minibusje proppen. 

Reizen met de taxi in Kiev

Als toerist kan je ook in de taxi stappen in Kiev. De prijzen van de taxi’s zijn in verhouding met Nederland heel goedkoop. Je kan wel beter naar een officiële taxistandplaats te gaan, de prijzen zijn dan lager. Voor je instapt is het verstandig om eerst een prijs af te spreken voordat je opeens onverwachts hoge kosten aan het einde van de rit krijgt. Je bent voor een rit ongeveer acht euro kwijt. Je kan trouwens ook gewoon een taxicentrale bellen, dan stopt de taxi voor de deur van jouw hotel. De medewerkers van het hotel kunnen hierbij altijd de helpende hand bieden. 

Reizen met een Uber in Kiev

Al enkele jaren kan je ook met Uber door Kiev reizen. Het gaat om UberPop en UberX, de laatstgenoemde service maakt gebruik van duurdere en comfortabelere auto’s. Je kan de Uber applicatie downloaden en online afrekenen. De prijs staat van te voren alvast en je hebt geen rompslomp met cashgeld. Een ander alternatief voor Uber is het Oekraïense Uklon.  

Hoe plan ik mijn reis?

Het openbaar vervoer in Kiev gaat mee met zijn tijd en biedt reizigers de kans om hun reis alvast voor vertrek te plannen. Je kan de Easyway reisplanner (Apple of Android) hiervoor gebruiken. Dit kan zowel op de site van Easyway, maar ook met de applicatie. De app is gratis en beschikbaar voor elke smartphone of tablet

Tags: ,

Reacties zijn gesloten.