Central Park

Central Park
Hans@1 Algemeen 8 november 2022 Gewijzigd op:
Central Park, zeker bezoeken tijdens je citytrip New York

Central Park in New York is een wereldberoemd openbaar park, opgericht in 1858 om te voorzien in de recreatieve behoeften van de snelgroeiende stad. Wie een citytrip New York heeft gepland van  minimaal 3 dagen, moet zeker wat tijd vrij maken voor Central Park. Het oorspronkelijke doel was om stadsbewoners een ervaring van het platteland te bieden, een plek om te ontsnappen aan de stress van het stadsleven en om te communiceren met de natuur en mede-New Yorkers. Meer dan 150 jaar later biedt het park nog steeds dit essentiële doel en verwelkomt het alle bezoekers, terwijl het ook nieuwere vormen van recreatieve activiteiten mogelijk maakt. Met 42 miljoen bezoeken per jaar is Central Park een van de meest bezochte stadsparken van het land en een van de meest populaire bestemmingen in New York City  Volgens velen is dit park in New York minstens zo leuk als het Luna Park.

Bijzonderheden.

Central Park, ontworpen door Frederick Law Olmsted en Calvert Vaux, beïnvloedde de ontwikkeling van stadsparken in het hele land en wordt algemeen beschouwd als een meesterwerk van landschapsarchitectuur. Er zijn veel mooie dingen te zien en leuke dingen te doen in Central Park. We hebben de leukste op een rijtje gezet:

Meer vakantieaanbod: Bekijk hier alle stedentrips naar New York

De vijver en de Gapstow-brug

De vijver is het meest zuidelijke water van het park. Het is volledig door de mens gemaakt en wordt gevoed vanuit het stadswatervoorzieningssysteem. Gapstow Bridge buigt over de vijver en biedt een van de beste uitzichten over Midtown vanuit Central Park. Het is een klassieke plek voor een foto, dus houd je camera bij de hand. Het is ook een populaire locatie voor huwelijksaanzoeken – dus neem ook een ring mee.

Central Park New York in de herfst

Central Park Zoo

De Central Park Zoo gebeurde per ongeluk. Het was niet opgenomen in de oorspronkelijke plannen voor het park, maar werd gestart toen New Yorkers “geschenken”, zoals exotische dieren, in het park begonnen achter te laten. Een paar jaar later besloot de stad het officieel te maken. De New York State Assembly erkende de Central Park Zoo en werd daarmee de tweede openbare dierentuin van het land. De dierentuin heeft twee grote renovaties ondergaan. De eerste was in de jaren dertig toen de dierentuin de Robert Moses Zoo werd. Tijdens deze renovatie is de beroemde Sea Lion Pool toegevoegd.

Central Park Zoo

Dit zwembad werd als baanbrekend beschouwd omdat de ontwerper de gewoonten van zeeleeuwen bestudeerde en probeerde het zwembad op hun natuurlijke habitat te laten lijken.

De volgende renovatie vond plaats in de jaren tachtig toen de ouderwetse kooien werden verwijderd en vervangen door natuurlijke, open habitats. Veel van de grotere dieren werden verplaatst naar de Bronx Zoo. De Sea Lion Pool is opnieuw ontworpen en blijft het centrale kenmerk van de dierentuin.

Meer vakantieaanbod: Bekijk hier alle stedentrips naar New York

Kasteel Belvedere

Belvedere Castle is een stenen kasteel bovenop Vista Rock en biedt een spectaculair uitzicht op het park en de stad vanaf het uitkijkpunt op het dak. Als je naar het noorden kijkt, zie je de open groene ruimte van de Great Lawn en het Delacorte Theatre, waar elke zomer gratis Shakespeare-producties worden gespeeld door enkele beroemde namen. In het zuiden ligt het bosgebied dat bekend staat als de Ramble.

Opgemerkt moet worden dat het “kasteel” helemaal geen kasteel is, maar een miniatuurkasteel dat in 1869 is gebouwd en speciaal is gebouwd om als uitkijkpunt in het park te dienen. Het raakte uiteindelijk in verval en werd in de jaren tachtig gerenoveerd en geopend. Binnen is een bezoekerscentrum en een cadeauwinkel. Het weer voor Central Park wordt gemeten vanaf de top van het kasteel.

kasteel Belvedere New York

Aardbeienvelden

Strawberry Fields, gelegen in Central Park, is een gedenkteken voor John Lennon, die in 1980 op tragische wijze werd vermoord voor de Dakota-appartementen net buiten de westkant van het park. In het pad bevindt zich een mozaïek met het woord “Imagine” gegraveerd, genoemd naar Lennons lied uit 1971. Het landschap is ontworpen door Vaux en Olmstead en bevat 161 soorten planten (één uit elk land ter wereld), en het gebied werd een Peace Garden genoemd. Dit deel van het park is ook een aangewezen rustige zone. Het is een van de belangrijkste attracties in het park en mensen komen hier vaak om met het monument op de foto te gaan.

Meer vakantieaanbod: Bekijk hier alle stedentrips naar New York

Bethesda-fontein en terras

Bethesda Fountain op Bethesda Terrace staat tussen het meer en de Mall en is een van de architectonische hoogtepunten van Central Park. De fontein werd ingewijd in 1873 en het standbeeld, Angel of the Waters, in 1842. De Spaanse stijl van de dubbele trap met tegels en friezen is ontworpen door Jacob Mould. Het terras is een populaire plek voor foto’s en een aangename plek om te ontspannen. De Bethesda-fontein bevindt zich voor het Bethesda-terras. Als je door het Bethesda Terrace gaat, kom je uit op Central Park Mall.

Bethesda fontein New York

Serretuin

Conservatory Garden is een oase van rust, gevuld met duizenden bomen en struiken. Dit gebied van zes hectare staat bekend als de enige formele tuin in het park en heeft een veel rustiger sfeer dan andere delen van Central Park, zonder fietsers of skateboarders. Het is vaak het decor voor bruiloften.

Meer vakantieaanbod: Bekijk hier alle stedentrips naar New York

Vanderbilt Gate bij Fifth Avenue

De hoofdingang is via de grote, smeedijzeren Vanderbilt Gate bij Fifth Avenue. Binnen is de tuin verdeeld in drie secties van verschillende stijlen: Frans, Italiaans en Engels. In de Franse tuin staat de bronzen fontein, Three Dancing Maidens van Walter Schott.

De tuinen zijn vooral indrukwekkend in het voorjaar, wanneer de fruitbomen in bloei komen en de tulpen voor een prachtig kleurvertoon zorgen. In 2022 zal de Conservatory Garden een belangrijke infrastructuurupgrade ondergaan. Kijk zeker online wat er wel en niet open is.

roeibootjes in Central Park New York

Loeb Boathouse aan het meer

Aan de uiterste oostelijke oever van The Lake ligt het prachtige Loeb Boathouse, een restaurant met een overdekte eetzaal en een zitgedeelte buiten, direct aan de waterkant. De schilderachtige omgeving wordt hier vaak gebruikt voor bruiloften en andere formele evenementen.

Je kunt hier op een warme middag koffie drinken of genieten van een maaltijd terwijl je naar roeiboten kijkt op het meestal kalme water. Als u op zoek bent naar wat meer activiteit, kunt u zelf een boot huren en rond het meer peddelen. Het is een leuke manier om een citytrip New York af te kunnen sluiten.

Meer vakantieaanbod: Bekijk hier alle stedentrips naar New York