Camping koelkast kiezen: 10 beste koelboxen & tips

Camping koelkast kiezen: 10 beste koelboxen & tips
Arno@2 Koopgids 15 juni 2020 Gewijzigd op:

Een heerlijk koud drankje op een warme zomerdag op de camping en je vakantie kan niet meer stuk. Een goede camping koelkast is daarbij essentieel en daarom behandelen wij hier de beste koelboxen voor op de camping. Daarnaast is het handig om te weten waar een goede kampeer koelbox aan voldoet. Daarom leggen we uit waar een goede koelbox aan voldoet en sluiten af met de beste 10 koelkasten voor op de camping.

Waar voldoet een goede camping koelkast aan?

Eigenlijk is hier niet een eenduidig antwoord op, maar het is belangrijk om je een aantal vragen af te vragen.

  1. Hoe groot mag de koelbox maximaal zijn? Welke inhoud ?
  2. Moet de koelbox ook onderweg aangesloten kunnen worden?
  3. Waar komt de koelbox te staan? Is geluid een probleem?
  4. Hoe goed moet je koelbox koelen?

De afmeting en inhoud van de koelbox

Belangrijk om te weten is hoe groot de koelbox mag zijn. Hier hebben we het echt over de afmeting. Tenslotte moet de koelbox mee en als deze tussen de kinderen moet staan dan zal deze kleiner moeten zijn als hij bijvoorbeeld achterin kan staan. Denk goed na waar je camping koelkast wilt hebben staan en wat je daar aan ruimte hebt.

Het tweede aspect is belangrijk als het gaat om de hoeveelheid producten welke je kan koelen. De inhoud bepaalt namelijk hoeveel ruimte er in de koelbox is. Meestal wil je ook wat avondeten koud houden en dan heb je al gauw een grote koelbox nodig. Als gezin heb je bijvoorbeeld al gauw een koelbox nodig die groter is als 35 liter. Maar wil je ook redelijk wat drinken koud zetten dan raden wij toch wel een koelbox met inhoudt van 47 liter of meer aan.

Als tip is het ook slim om na te denken of je bijvoorbeeld 2l flessen of wijnflessen wilt koelen in je koelbox. Hiervoor moet hij namelijk een bepaalde hoogte hebben en het zou zonde zijn als je ze niet kwijt kan.

Is de koelbox ook voor onderweg?

Handig om te weten is dat niet alle koelboxen zijn uitgerust met een 12v systeem. Dit wilt zeggen dat je deze dus niet kan aanzetten onderweg. Wil je dit wel dan raden wij je aan om een 12v en 230v systeem te nemen.

Wanneer je op reis gaat dan is het handig om je koelbox 24 uur voor vertrek al te koelen. Hierdoor is hij goed koud en blijft hij beter op temperatuur onderweg. Ook is het slim om te controleren waar je 12v aansluiten zit en of je snoer van de koelbox dit haalt. In sommige gevallen zit er namelijk geen aansluiten in de achterbak.

Hoe koud met je koelbox koelen?

Wanneer je een koelbox gaat kopen dan zal je versteld zijn uit de keuzes welke je allemaal hebt. Waarbij vaak gedacht wordt dat een koelbox altijd en overal koelt, zal dit niet bij alle types het geval zijn.

Zo kan een thermo Elektrische koelbox prima in Nederland, maar is hij in het buitenland absoluut niet geschikt vanwege de hoge buitentemperatuur. Hiervoor is een absorptiekoelbox bijvoorbeeld meer geschikt. Deze kan namelijk koelen met buitentemperaturen tot 31 graden. Hoewel het zuiden van Europa wellicht iets te warm is, koelt deze de zomers in Nederland prima. De beste koelbox als het aankomt om het koelen is de compressorkoelbox. Dit komt het dichts bij de koelkast die je thuis gebruikt. Het is in sommige gevallen zelfs mogelijk om tot -15 graden te vriezen.

Geluid van de koelboxen

Soms is het niet anders als de koelbox te plaatsen in de ruimte waar je bijvoorbeeld veel zit of slaapt. Omdat je de koelbox niet even uitzet is het handig om hier goed over na te denken. Zo maakt een thermo elektrische koelbox door zijn ventilator veel herrie. Een absorptiekoelbox is dan de beste keuze, want deze is vrijwel geluidloos.

Welk type camping koelkast kiezen?

Helaas is een koelbox niet zomaar een koelbox en moet je wel weten wat voor type je precies nodig hebt. Ga je bijvoorbeeld naar het zuiden van Europa dan moet je een koelbox hebben die goed tegen hoge buitentemperaturen kan. Maar blijf je in Nederland dan is zo een zware koelbox waarschijnlijk niet nodig. Hieronder de verschillende types en waar je ze goed kan gebruiken.

Koelbox met elementen

Koelbox met elementen zijn de bekende koelboxen die iedereen meeneemt tijdens een dagje weg of op het strand. Prima om een middag je producten te koelen, maar echt niet goed geniet om je producten rond de 7 graden te houden zoals bij je koelkast.

Koelt tot buitentemperatuur: tot koelcompressoren warm worden
Lawaai van koelbox: Geen
Gebruiken voor: Dagje weg (naar het strand)

Thermo Elektrische koelbox

Thermo Elektrische koelbox wordt ook wel de Peltier-koelbox genoemd. Simpel gezegd werkt deze door warme lucht uit de binnenkant te halen en te verplaatsen naar de buitenkant. Om deze lucht te verplaatsen wordt er gebruik gemaakt van een ventilator. Dit kan voor een hoop lawaai zorgen hierdoor moet je opletten dat je hem bijvoorbeeld niet in een ruimte zet waar je ook slaapt.

Koelt tot buitentemperatuur: 20 graden
Lawaai van koelbox: Door de ventilator erg gehoorig
Gebruiken voor: Prima voor een aantal dagen op de camping of voor onderweg.

Absorptiekoelbox

In tegenstelling tot de Thermo elektrische koelbox kan de absorptiekoelbox een stuk beter tegen hoge buitentemperaturen. Je kan de koelbox kopen voor verschillende energiebronnen zoals 12v, 230v of gas. Ook is dit de koelbox welke het minst geluid maakt van alle type koelboxen die kunnen koelen. Een nadeel is dan weer het verbruik van de koelbox en dat hij precies waterpas moet staan om hem te laten koelen.

Koelt tot buitentemperatuur: 31 graden
Lawaai van koelbox: Vrijwel geen geluid
Gebruiken voor: Prima voor een vakantie in het voorjaar of zomervakantie in eigenland of land waar de temperatuur niet te hoog oplopen.

Compressorkoelbox

Absoluut de beste koelbox als het aankomt op het koelen van je producten. De compressorkoelbox is te vergelijken met de koelkast die je thuis hebt staan. Zo is het zelfs mogelijk om te vriezen met de koelbox. Ook deze koelbox is te verkrijgen in een 12v, 24v en 230v systeem. In vergelijking met de Absorptiekoelbox maakt deze wel meer geluid en is hij ook een stukje groter. Een voordeel is dat het stroomverbruik een stuk lager ligt en dat hij tot temperaturen van 38 graden optimaal zal koelen.

Koelt tot buitentemperatuur: 38 graden
Lawaai van koelbox: Zit qua geluid tussen de twee eerder genoemde koelboxen
Gebruiken voor: Voor ieder vakantieland zal hij de producten makkelijk kunnen koelen

Dit zijn de beste camping koelkasten

Natuurlijk laten we je niet zomaar los en hebben we uitgezocht wat de beste koelboxen voor op de camping zijn. Hierbij houden we rekening met verschillende scenario’s.

De beste camping koelkasten voor een vakantie in Nederland

Wanneer je in Nederland op vakantie gaat dan doe je er het beste aan om een Absorptiekoelbox aan te schaffen. Ook in ons land kunnen de temperaturen namelijk boven de 20 graden lopen en dan is een Thermo Elektrische koelbox niet altij voldoende.

Heb je wat minder te besteden dan kan je ervoor kiezen om de Campingaz Powerbox of Tristar Thermo-elektrische koelbox te kopen. Deze koelboxen zullen koelen met buitentemperaturen tot 20 graden en is één van de betere thermo elektrische koelboxen. Wil je toch een koelbox met iets meer zekerheid qua koeling van de producten dan raden wij toch echt een absorptiekoelbox aan. Deze zijn iets prijziger, maar dan heb je ook wat! Een echte aanrader hiervoor is de Dometic ACX40.

Beste camping koelkasten voor een vakantie in het (warme) Buitenland

Wanneer je naar het buitenland gaat dan geldt er maar één ding en dat is dat het vooral koud moet zijn. Een koud drankje onder de warme zon is natuurlijk een must. Daar is de Compressorkoelbox natuurlijk het allerbeste in!

Een absolute topper is de Mobicool MB40. Het is een heerlijke 38 liter koelbox welke je tevens in de auto kan meenemen. Het is zelfs mogelijk om te vriezen met de koelbox. Een andere goede keuze is de Dometic CK40D. Het fijne aan deze koelbox is dat er naast de Compressor functie ook een thermo-elektrische functie is. Dit is bijvoorbeeld handig als je hem in de auto aanzet.

Camping koelkasten tips

We laten je niet zomaar weggaan! Om een camping koelkast ook echt tot een succes te maken hebben we nog een aantal handige tips!

  • Zet je koelbox in de schaduw. Dit kan al gauw 5 graden schelen in temperatuur
  • Ga nooit op de koelbox zitten. Hierdoor kunnen er scheurtjes ontstaan waardoor de isolatie minder kan gaan functioneren.
  • Zet je koelbox 24 uur van te voren aan als je op vakantie gaat. Hierdoor heb je een optimaal gekoelde koelbox voor onderweg
  • Plaats een ringmat onderin je koelbox waardoor bij condens de onderkant van je producten niet zijknat worden
  • Plaats blokken onder je koelbox voor optimale ventilatie
  • Gebruik je jouw koelbox niet? Laat de klep openstaan!
  • Wil je niet altijd bukken voor je koelbox? Koop een koelboxrek waardoor je op stahoogte erbij kan.

Reacties zijn gesloten.