Bezienswaardigheden Zeeland

Bezienswaardigheden Zeeland
Hans@1 Gezinsvakantie 25 juni 2022 Gewijzigd op:
De Top 25 bezienswaardigheden in Zeeland

Vakantiehuis Zeeland huren?

Goed idee, zeker ook omdat Zeeland zoveel interessante en uitdagende bezienswaardigheden heeft.  Een vakantie Zeeland is méér dan een strandvakantie, wandelvakantie of fietsvakantie. Zeeland is de perfecte plek voor een familie vakantie aan zee. Maar ook de prachtige natuurgebieden en fraaie steden spreken bij een vakantie Zeeland tot de verbeelding.

Zeeland in een notendop

Zilte zeelucht, zandstranden zo ver je kunt kijken, stille dijken, prachtige natuurgebieden en levendige dorpen. Dat is Zeeland in een notendop. Lekker in stilte genieten in de duinen met het ruisen van de zee op de achtergrond, genieten van een lange strandwandeling, zwemmen in zee of de maritieme sfeer proeven, in Zeeland is heel veel te doen en te beleven. Wij hebben de leukste bezienswaardigheden van Zeeland voor jou op een rijtje gezet.

Meer vakantieaanbod: Bekijk hier alle hotels in Zeeland

Deltawerken

De Deltawerken zijn zonder enige twijfel een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van Zeeland. Door de watersnoodramp in 1953 werd duidelijk dat er iets gedaan moest worden om het land tegen de zee te beschermen. Het resultaat mag er zijn. Dit resulteerde namelijk in de Deltawerken, nu de grootste stormvloedkering ter wereld. De bouw van dit imposante bouwwerk met dijken, dammen en sluizen duurde maar liefst 57 jaar. Onderdeel hiervan is de Oosterscheldekering van maar liefst 9 km lang met 65 pijlers en 62 schuiven, waarmee de hele Oosterschelde afgesloten kan worden.

Deltapark Neeltje Jans, dat in het midden van de Oosterscheldekering ligt, is een educatief centrum over de Deltawerken en de natuur in Zeeland. Hier zijn vele leuke attracties, zoals een zeehonden- en zeeleeuwenshow en je kunt er een rondvaart langs de Deltawerken maken. Tevens is er een super leuk aquapark waar je je uren kunt vermaken. Tijdens jouw gezinsvakantie Zeeland moet je de Deltawerken bezocht hebben evenals Neeltje Jans.

Delta werken Neeltje Jans

Zeelandbrug

Een ander staaltje van hoogstaande bouwkunde is de Zeelandbrug. Deze kun je vanaf de Oosterschelde zien mooi zien liggen. De Zeelandbrug is met zijn lengte van 5 kilometer een van de langste bruggen van Nederland. Deze brug is in 1965 gebouwd en verbindt de eilanden Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland met elkaar. Daarvoor kon je alleen met een pont van Zierikzee en Kats tussen de eilanden reizen. Als je een vakantie Zeeland hebt geboekt, kom je wellicht via de Zeelandbrug naar je vakantiebestemming. Zodra je over de brug rijdt, is je vakantie al begonnen.

Meer vakantieaanbod: Bekijk hier alle vakantieparken in Zeeland

Middelburg

Zeeland heeft verschillende bezienswaardige stadjes. Een van de mooiste stadjes is de schitterende monumentenstad Middelburg. In deze oude VOC-handelsstad zijn maar liefst 1200 monumenten te bewonderen. Wandel eens lekker door de stad en aanschouw de prachtige oude gevels in het centrum. Ook de 90 meter hoge abdijtoren de Lange Jan mag je zeker niet missen. Klim via de 207 treden helemaal naar boven en je hebt een adembenemend uitzicht over Middelburg en de wijde omgeving. Ook de Onze-Lieve-Vrouwe Abdij uit 1100 met daarin het Zeeuws Museum is zeker de moeite waard. Wil je de stad eens van de andere kant bekijken, maar dan eens een rondvaart met een van de vele rondvaartboten.

Middelburg aan het water

Stoomtrein Goes-Borsele

Een van de leukste dingen om te doen in Zeeland is een ritje maken met de nostalgische stoomtrein Goes-Borsele. De rit met deze rijdende museum gaat over 11 kilometer van Goes naar Hoedekenskerke. Rij je 3e klasse, dan zit je op houten bankjes, kies je voor 2e of 1e klasse, dan zit je op luxe pluche. Je kunt deze rit ook prima combineren met je fietstocht, want je kunt je fiets meenemen in de trein. In Goes is nog een museumdepot waar de treinen worden gerestaureerd.

stoomtrein

Sluis

Vakantie Zeeuws-Vlaanderen? Vestingstadje Sluis met z’n eigen unieke charme is echt zo’n plek waar je een keer geweest moet zijn. Het kleine stadje is een echte grote toeristentrekpleister. De sfeer van dit charmante, gezellige vestingstadje is ongeëvenaard. Breng ook zeker even een bezoekje aan de middeleeuwse wachttoren met stormklok, de Belfort van Sluis. In de toren, die uit 1390 stamt, is een museum over de geschiedenis van Sluis en het leven van Johan Hendrik van Dale gehuisvest. Deze oude vestingstad kun je het beste te voet ontdekken. Wandel dan ook even langs de oude stadswallen en de oude stadspoorten, zoals de Brugse Poort, Oostpoort en Westpoort. Verder is het een gezellig stadje om te shoppen en een lekker hapje of drankje te nuttigen.

Meer vakantieaanbod: Bekijk hier alle vakantiehuizen in Sluis

De Zeeuwse Stranden

In Zeeland kent een kustlijn van ongeveer 650 kilometer. Hier kun je volop genieten van de lekkerste stranden, want de uitgestrekte Zeeuwse stranden zijn uitgeroepen tot de schoonste stranden van Nederland. Je kunt daarom volop genieten van een verfrissende duik in het schone water en allerlei watersporten beoefenen. Ook de sanitaire voorzieningen en horeca faciliteiten bij de stranden zijn uitstekend.

Je kunt er bovendien heerlijk door de duinen wandelen en diverse dieren spotten. De bekendste en populairste stranden zijn het Badstrand in Domburg, Breezand in Vrouwenpolder, Banjaardstrand in Kamperland en De Hoge Hilt in Zoutelande.

eenouder vakantie plezier op het strand

Natuurreservaat de Manteling

Tussen Oostkapelle en Domburg ligt het prachtige natuurreservaat de Manteling. Je kunt hier heerlijk wandelen door de uitgestrekte duinen, over pittoreske zandpaadjes en tussen de groene bossen. Ondertussen kun je diverse diersoorten spotten, zoals vogels, herten en Schotse Hooglanders. Daarnaast zijn er enkele prachtige bezienswaardigheden, zoals Kasteel Westhove, Kasteel Duinbeek en het interactieve natuurhistorisch museum Terra Maris.

Meer vakantieaanbod: Bekijk hier alle vakantieparken in Zeeland

Kasteel Westhove

Het Kasteel Westhove is al eerder genoemd bij Natuurreservaat de Manteling, maar dit indrukwekkende kasteel, dat in de top 5 mooiste kastelen in Nederland staat, verdient zeker een eigen plekje in deze lijst. Ooit was dit een zeer machtig kasteel en dat is nog steeds goed te zien. De eerste vermeldingen van dit kasteel stammen uit 1277, toen het in een oorkonde werd vermeld. In het kasteel is het museum Terra Maris gevestigd. In de prachtige tuinen van het kasteel staat een replica van een middeleeuws mottekasteel.

kasteel Zeeland

Oosterschelde Nationaal Park

Het Oosterschelde Nationaal Park is het grootste nationaal park van Nederland. Het biedt diverse mogelijkheden voor een heerlijke dagje uit. Je kunt er onder andere wandelen, duiken en zeehonden spotten. Met name voor duikers is dit een walhalla, want je kunt hier super leuke duikexcursies en snorkelexcursies boeken, waarbij je onder andere inktvissen, bruinvissen en zelfs zeepaardjes kunt spotten. Je kunt vanaf hier ook een rondvaart over de Oosterschelde maken, waarbij je zelfs zeehonden tegen kunt komen. Wat een prachtig gezicht is dat! Langs de waterkant kun je ook diverse prachtige wandelroutes volgen en diverse prachtige vogels spotten.

nationaal park Oosterschelde

Hulst

Hulst is een prachtige vestingstad in Zeeuws-Vlaanderen. Met name de nog authentieke stadswallen rondom de binnenstad zijn geweldig om te zien. Je kunt een wandeling over deze stadswallen maken van zo’n 3,5 kilometer lang. Bekijk ook eens de oude stadspoorten en breng eens een bezoekje aan de Sint Willibrordusbasiliek, waarvan je de imposante torenspits al van verre kunt zien.

Meer vakantieaanbod: Bekijk hier alle Hotelspecials in Zeeland

Dikke Toren

Je kunt hem al van verre zien. Rij je over de Zeelandbrug richting Zierikzee, dan torent hij al hoog boven de stad uit: de Sint Lievensmonstertoren, beter bekend als de Dikke Toren. Oorspronkelijk hoorde deze toren bij een gotische kerk, maar die is in 1832 volledig afgebrand. De toren heeft een hoogte van 62 meter. Oorspronkelijk zou de toren 130 meter hoog worden, maar bij 62 meter was het geld op en is de toren niet hoger gemaakt. Via 281 traptreden kun je helemaal naar boven klimmen. Van daaruit heb je een geweldig uitzicht over Zierikzee en de wijde omgeving.

Vuurtorens Westkapelle en Burgh-Haamstede

Vuurtorens zijn onmisbaar voor de scheepvaart. Ze dienen als bakens om aan te geven dat het schip vlakbij de kust is om te voorkomen dat ze aan de grond lopen. Ook zeeland heeft diverse vuurtorens, waarvan de vuurtoren Westerlicht in Haamstede de beroemdste is, niet in de laatste plaats doordat het vroeger op het bankbiljet van 250 gulden prijkte. De kenmerkende strepen van deze vuurtoren waren de eerste 100 jaar niet aanwezig, die zijn er later door de luchtvaart op geschilderd. De vuurtoren is niet toegankelijk voor publiek.

Samen met de vuurtoren het Noorderlicht vormt die van Westkapelle een lichtenlijn, waar schippers zich op kunnen richten. Ziet de schipper beide lichten op één lijn, dan vaart hij probleemloos door het Oostgat.

vuurtoren Burgh Haamstede

Vlissingen

De prachtige stad Vlissingen ligt aan de monding van de Westerschelde. Je kunt er lekker slenteren door de gezellige straatjes, langs de leuke winkels en door de pittoreske haven. Vroeger zat hier ook het maritiem museum het Arsenaal, waar het thema piraten centraal stond, maar die bestaat helaas niet meer. Hier staat nog wel de 65 meter hoge toren, vanwaar je een prachtig uitzicht over de omgeving hebt. In het MuZEEum krijg je nog wel een goede indruk over het maritieme verleden van Zeeland. Of ga eens een dagje bootjes kijken in de Michiel de Ruijterhaven.

de jachthaven van Vlissingen

Misschien wil je liever een dagje aan het strand liggen? Dan zijn het Badstrand en Nollestrand absolute aanraders. Deze uitgestrekte stranden zijn zeer schoon liggen op loopafstand vanuit het centrum. En natuurlijk niet te vergeten, één van de belangrijkste attracties van de havenstad, de boulevard aan de Westerschelde. Deze prachtige boulevard is de langste zeeboulevard van Nederland met prachtig uitzicht op de voorbijvarende zeeschepen en zit vol met met gezellige terrasjes en restaurants. In de Gevangentoren, ook welk Bomvrije toren genoemd, een restant van de 16e eeuwse Westpoort, zit tegenwoordig een café-restaurant.

Meer vakantieaanbod: Bekijk hier alle vakantieparken in Zeeland

Zierikzee

Het monumentale stadje Zierikzee, met z’n gezellige haventje, leuke huisjes, sfeervolle straatjes en de 3 stadspoorten de Zuidhavenpoort, de Nobelpoort en de Noordhavenpoort is zeker het bezoeken waard. De Zuidhavenpoort is een 14e eeuwse poort met 4 hoektorens en een brug. Ook de Sint-Lievensmonstertoren mag je zeker niet overslaan. Trek in iets lekkers? Neem dan eens een Zeeuwse bolus bij de Stadsbakkerij. Heerlijk! Tip: combineer een middagje Zierikzee met andere bezienswaardigheden in de omgeving, zoals een lekkere strandwandeling of de Deltawerken.

Zeeuwse bolus

Mossel- en oesterkwekerijen in Yerseke

Voor mosselen en oesters zit je in Zeeland natuurlijk helemaal goed. Altijd lekker zo’n heerlijk bord vol gastronomische Zeeuwse verrassingen. Breng ook eens een bezoekje aan een authentieke mossel- en oesterkwekerij in Yerseke. In het mosselseizoen, van half juli tot begin april, kun je een rondleiding krijgen in deze kwekerijen. Ook leuk is een rondvaart langs de mosselbanken te maken.

vissersboot Yerseke

Veere en de Grote Kerk

De Grote Kerk in Veere is ook zeker een bezienswaardigheid. Deze gigantische kerk uit 1348 doet herinneren aan de hoogtijdagen van Veere als handelsstad. In de loop van de tijd heeft de kerk ook tijdelijk dienst gedaan als militair hospitaal voor de soldaten van Napoleon en als armenhuis. Tegenwoordig is het een cultureel centrum. Verder is Veere een leuke toeristische stad met een mooie jachthaven en een prachtig 15e eeuws stadhuis met voorgevel met carillon, zeker de moeite waard. Het is een van de 17 beschermde stads- en dorpsgezichten van Zeeland, dat opvallend goed bewaard is gebleven. Ook de Schotse Huizen op de Kaai, die gebouwd zijn door rijke Schotse kooplieden, zijn leuk om te zien. De 15e eeuwse Campveerse Toren, dat vroeger bij de stadsverdediging hoorde, is een van de oudste herbergen van ons land. Ook een aanrader is de Molen De Koe uit 1909, de witte molen die geheel in Zeeuwse traditie is gebouwd.

Meer vakantieaanbod: Bekijk hier alle vakantiehuizen in Veere

Meer informatie over Veere

Wil je meer weten over het historische Veere?
Lees hier alles over Veere

Veerse Meer

Het Veerse Meer, bij Veere, dat midden in Zeeland ligt, was vroeger een zeearm, maar tegenwoordig dus een meer. Ook de plaatsen Kortgene en Kamperland liggen aan dit meer. Aan het meer liggen diverse mooie jachthavens. Tevens zijn er diverse onbewoonde eilandjes, waar je gratis 24 uur lang kunt afmeren met je boot. Daar mag je ook barbecueën, dus ideaal voor een gezellig dagje uit. Op het meer kun je ook heerlijk surfen, zeilen, kanoën, duiken, snorkelen, bootje huren en nog veel meer watersporten. Waterschoenen zijn wel aan te bevelen, want de Japanse oester groeit hier massaal en die zijn scherp.

watersport op het meer

Fort Rammekens

Het uit 1547 stammende Fort Rammekens, aan de Westerschelde bij Ritthem, is het oudste zeefort van West-Europa. Het behoort bij de oude verdedigingswerken van Zeeland, die nodig waren tegen de vele veroveraars op zee. Door de jaren heen hebben de vele gevechten die er plaats hebben gevonden z’n sporen in het fort nagelaten. Vanaf het fort heb je een geweldig uitzicht over de Westerschelde. Je kunt ook Zeeuws-Vlaanderen zien liggen.

kanon Fort

Het Zwin

Het Zwin, nog zo’n prachtig natuurgebied die de provincie Zeeland rijk is. Het ligt in de gemeenten Knokke-Heist en Sluit, op de grens tussen Vlaanderen en Nederland. Je kunt in het bezoekerscentrum alles leren over de miljoenen jaren oude haaientanden en schelpen in Het Zwin. Vervolgens heb je ook de mogelijkheid om ze zelf te zoeken op het strand. De schelpen liggen er letterlijk voor het oprapen.

Meer vakantieaanbod: Bekijk hier alle Hotels in Zeeland

Het Watersnoodmuseum

Het moge duidelijk zijn dat water een grote rol in de geschiedenis van Zeeland heeft gespeeld en nog steeds speelt uiteraard. Wat te denken van de watersnoodramp op 1 februari 1953. Hierbij braken de dijken door en kwam een groot deel van Zeeland onder water te staan. Met indrukwekkende exposities in het Watersnoodmuseum krijg je een goede indruk van deze ramp. Je ontdekt precies wat er die nacht is gebeurt, maar ook hoe de wederopbouw van Zeeland ging. En zelfs wat de toekomst van het waterbeheer in Nederland is. Ook de verhalen van slachtoffers en overlevenden worden hier uit de doeken gedaan.

watersnood Zeeland

Bunkerroute

Vanaf 1942 werd de kust van Walcheren door de Duitse bezetter versterkt met een linie van bunkers, tankgrachten en robuuste versperringen. Middels de gevarieerde bunkerroute met een lengte van 66,7 kilometer wordt je langs deze stille getuigen van de Tweede Wereldoorlog geleid. In totaal zijn er nog zo’n 80 van deze bunkers die de tand des tijds (deels) hebben overleefd. Een prachtig voorbeeld hiervan is een landfort in de buurt van Koudekerke, waarvan je de restanten nog duidelijk kunt zien liggen. Ook het bunkermuseum in Zoutelande is zeker de moeite waard. Desgewenst is de route ook in te korten tot 31,2 of 39,1 kilometer.

Bunker

Oranjezon

Oranjezon is een voormalig waterwingebied dat tussen Domburg en Veere ligt. Het meest afwisselende kustgebied van Zeeland. In het verleden werd water gezuiverd door het opnieuw naar de duinen te brengen. Het water werd op die manier gezuiverd door het zand, waarna het water weer werd afgevoerd. De Oranjezon is inmiddels een van de pareltjes aan de Zeeuwse kust, waar je heerlijk kunt wandelen langs duingraslanden, struwelen en een bos met loof- en naaldbomen. Als je een beetje geluk hebt, spot je hier ook ook nog reeën en damherten.

damhert in Zeeland

Verdronken Land van Saeftinghe

Het Verdronken Land van Saeftinghe in Zeeuws-Vlaanderen is uniek voor Europa. Deze uitgestrekte brakwater-wildernis is een schorrengebied van 3.580 hectare groot. De rivier de Schede mondt hier in dit oerlandschap uit in de Westerschelde. Trek wel waterdichte schoenen of laarzen aan als je dit gebied bezoekt, want het is er nogal nat en vies. Je kunt op je eigen houtje een wandeling maken, maar je kunt beter een excursie met een gids maken, omdat grote delen van het gebied zonder gids niet toegankelijk zijn en natuurlijk omdat die je alles over dit prachtige gebied kan vertellen.

zonsondergang strand

Bruinisse

Bruinisse is hét Mosseldorp van Nederland. Je kunt hier niet alleen zien hoe de mosselen worden gekweekt en gevangen, je kunt ze hier natuurlijk ook eten. Een echte aanrader als je van mosselen houdt.

Strandhuisje op het strand

Wil je eens een keertje op een bijzondere manier overnachten? Dan zijn de strandhuisjes op het strand de perfecte bestemming.  Je kunt een strandhuisje huren voor 2 personen maar er zijn ook strandhuisjes te huur voor 4 tot 6 personen. Je slaapt in een huisje op het strand en hoort het geruis van de golven op de achtergrond. Vanuit je strandhuisje loop je zo de zee in. Zeeland kent vele van dergelijke huisjes, de keuze is reuze. Ze zijn erg populair, dus op tijd boeken is aan te bevelen.

Meer vakantieaanbod: Bekijk hier alle vakantieparken in Zeeland

Reacties zijn gesloten.