De ultieme reisgids voor de Noorse Lofoten

De ultieme reisgids voor de Noorse Lofoten
Arno@2 Bucketlist 13 augustus 2019 Gewijzigd op:

Eén van de mooiste regio’s in Noorwegen om te ontdekken is de Noorse Lofoten. Een prachtige eilandengroep aan de kust van Noordwegen ver boven de poolcirkel. Echte hier de prachtige natuur ter fout, auto of kano. Je bent hier één met de natuur en in de zomer kan je genieten van de Midzomernacht. In de wintermaanden geniet je van de sneeuw en het prachtige Noorderlicht. Kortom de ultieme reisbestemming voor natuurliefhebbers. Wij hebben een aantal handige tips voor je verzameld mocht je naar de Noorse Lofoten vertrekken.

Wat doen op de Lofoten?

Als je naar de lofoten dan kom je hier waarschijnlijk niet voor een relax vakantie. Er staat je namelijk een prachtige avontuur te verwachten vol met unieke ervaringen. Wij hebben de leukste en mooiste activiteiten voor je verzameld.

Bezoek de prachtige vissersdorpjes

Als je in de Noorse Lofoten verblijft is het zeker een aanrader om langs de prachtige vissersdorpjes te rijden. Eén van de mooiste plekjes in het land is het dorpje Reine. Verschillende reismagazines hebben dit vissersdorpje uitgeroepen tot een must do in Noorwegen! Het dorpje bestaat uit prachtige roodgekleurde houten huisjes omgeven met bergen. Op slechts tien minuten afstand van Reine vindt je nog een bijzonder vissersdorpje genaamd Å. Je kan hier genieten van de vergezichten en het stokvismuseum bezoeken. Helemaal in het noorden van de regio vindt je het dorpje Trollfjorden. Het dorpje is gelegen op een fjord en weet een prachtig schouwspel met de natuur te creëren. Je kan zo je eigen dorpjes route maken en genieten van het prachtige Noorwegen.

Ga varen met een kano

Midden in de nacht door het gouden licht kanoën tussen de bergen door? Het kan in het prachtige Lofoten. In de zomermaanden is dit een unieke ervaring waarbij je echt één met de natuur bent. Met de kano kan je langs de fjorden varen terwijl de Middernachtzon voor een uniek plaatje zorgt. Er zijn bijna geen golven, waardoor zelfs de onervaren kanoër hier kan genieten van de natuur. Je kan vanaf 20 april tot en met 22 augustus genieten van de Middernachtzon. De beste plek om hier van te genieten is de Spitsbergen. Dit is niet ver van de Poolcirkel verwijderd. Je kan eventueel een kano huren bij de kust van Helgeland.

Maak een Noorderlicht safari

Ga je in de wintermaanden naar Lofoten? De regio bestaat uit een eilandengroep dichtbij de Noordpool. Dit maakt de plek uitstekend voor het spotten van het Noorderlicht. Vanaf september tot maart kan je een safari maken en naar een afgelegen plek rijden waar je het beste het Noorderlicht kan spotten. Samen met een gids ga je op zoek naar dit prachtige schouwspel.

Snorkel samen met de orka’s

Rij met je eigen huurauto naar Andenes waar je met een wetsuit en snorkeluitrusting en een bootje op pad gaat. Samen met een begeleider ga je op zoek naar orka’s. Zodra ze gespot zijn mag je het water in en samen met de orka’s zwemmen. Een unieke ervaring die je zeker niet snel meer gaat vergeten. Vanuit Andenes kan je ook een walvis safari maken. In het noorden is veel voedsel te vinden voor walvissen en orka’s. Onder begeleiding van een spotter ga je ze opzoeken en met een beetje geluk zwemmen ze een stuk met de boot mee. Een uniek schouwspel midden in de natuur van Noorwegen.

Vissen in de Lofoten

Ben je dol op vissen? Maak een excursie met één van de vissersboten in de omliggende dorpjes. Al sinds de komst van de Vikingen is Lofoten een belangrijke plek om te vissen. Je kan hier zelf gaan zeevissen dit kan zelfs in de wintermaanden. Het is mogelijk om een authentieke vissershut te overnachten en te gaan vissen. Je krijgt hier uiteraard ook de uitrusting en begeleiding om zelf aan de slag te gaan. Wie weet vang je vanavond wel je maaltijd van de dag.

Wintersporten op Lofoten

Vanwege de bergen en de ligging nabij de Noordpool is wintersporten mogelijk. Van februari tot en met april is het seizoen vrijwel altijd geopend. Er zijn een aantal pistes waar je gebruik van kan maken. Het is ook mogelijk om een sneeuwwandeling te maken. Ga je dit door een ruig gebied dan? Dan adviseren wij om met een gids op pad te gaan. In vrijwel elk dorpje kan je een gids regelen die je mee op reis neemt.

Ga berg beklimmen

Lofoten staat bekend om de prachtige bergen en vergezichten. De beste manier om deze te bewonderen is van bovenaf. Er zijn verschillende bergen die je kan beklimmen. Een paar aanraders zijn: Djvelporten, Himmeltinden en Reinebringen. De bergen in het noorden kunnen vrij ruig zijn zelfs in de zomermaanden. Als je geen ervaren begbeklimmer bent adviseren wij om een gids mee te nemen. Hou er ook rekening mee dat een beklimming al snel een paar uur in beslag neemt. Neem hiervoor ook de juiste uitrusting mee en wees goed voorbereid op je klimtocht.

Hoe kom je op de Lofoten eilanden?

Er zijn verschillende manieren om naar de eilanden toe te gaan. De snelste manier is door te vliegen met een binnenlandse vlucht. Het noorden van Noorwegen heeft die vliegvelden: Leknes Airport, Røst Airport en Svolvær Airport. Het is niet mogelijk om rechtstreeks vanuit Nederland hier naartoe te vliegen. Verblijf je al in Noorwegen? Dan kan je met de auto naar het noorden rijden. Er gaan verschillende ferry’s naar de eilanden vanaf het vasteland. Een andere optie is gewoon de E10 volgen die je naar een aantal eilanden met de auto brengt.

Vervoermiddelen op Lofoten

Het openbaar vervoer is zelfs helemaal in het noorden van Noorwegen goed geregeld. Toch is het fijn als je zelf vervoer hebt vooral als je naar afgelegen plekken rijdt. Je kan met je eigen auto erheen rijden, maar dit is een flink stuk en je hebt speciale winterbanden nodig. Een andere optie is een auto huren. Voor een langere periode kan je al vanaf € 60 per dag een auto huren. Het openbaar vervoer is in Noorwegen niet goedkoop, waardoor je net zo goed voor je vrijheid kan kiezen met een huurauto. In de wintermaanden zijn de meeste wegen prima bereikbaar met winterbanden. Ga je toch met het openbaar vervoer? De bussen rijden helaas niet frequent. Hou hier dus rekening mee als je een reis plant.

Neem de juiste kleding mee

Het weer in Lofoten kan best grillig zijn. Op het ene moment is het warm en zonnig en het volgende moment is het koud en nat. Zorg ervoor dat je hier op voorbereid bent. Kleed jezelf in laagjes, zodat je zelfs onderweg van outfit kan wisselen. Zorg er ook voor dat je regenkleding bij je hebt. Dit is ideaal als het een keer begint te regenen. Met de juiste kleding kan je genieten van de prachtige natuur op de eilanden.

Eten op Lofoten

De meeste verblijfplaatsen in Lofoten beschikken over een gedeelde of eigen keuken. Noorwegen is helaas niet het goedkoopste land van Europa. Het is een aanrader om af en toe zelf te koken en zo op je budget te besparen. Geen zin om te koken? In de supermarkt kan je meestal voordelig een opwarmmaaltijd kopen. Rond € 3 per persoon heb je een opwarmmaaltijd. Een maaltijd in een restaurant kost omgerekend zonder drankjes gemiddeld €20. In ieder geval kan je niet om de gedroogde vis heen in deze streek. Vaak is het al van grote afstand te ruiken, want vrijwel overal zie je deze droogrekken hangen.

Boek op tijd je rondreis door Lofoten

Wacht vooral niet op een last minute als je naar Lofoten wilt afreizen. Het is de laatste jaren uitgegroeid tot een gewilde bestemming in Noorwegen. Helaas zijn er vrij weinig accommodaties in de kleine vissersdorpjes. Tijdens de zomermaanden en Midzomernacht komt het regelmatig voor dat alle accommodaties vol zitten. Boek dus op tijd je verblijf op één van de eilanden en wacht niet tot een last minute.

Reacties zijn gesloten.