Walvissen spotten in Tenerife

Walvissen spotten in Tenerife
Arno@2 Algemeen 4 januari 2024 Gewijzigd op:

Tenerife, het grootste van de Canarische Eilanden, is gezegend met een rijke maritieme biodiversiteit. Het diepe en voedselrijke water rond het eiland maakt het een favoriete plek voor walvissen! Deze bezoeken het eiland dan ook maar al te graag om te foerageren en te migreren. Dit maakt Tenerife tot een van de beste plekken ter wereld om walvissen te spotten.

Ontdek: Walvissen in Tenerife

Walvissen spotten in Tenerife is een onvergetelijke ervaring die je meeneemt in de betoverende wereld van deze majestueuze zeedieren. Gelegen in de kristalheldere wateren van de Atlantische Oceaan, biedt Tenerife een unieke kans om walvissen in hun natuurlijke habitat te observeren. Maar wat maakt walvissen bezichtigen hier zo speciaal? Hier vindt u meer informatie.

Soorten walvissen en dolfijnen

Rond het eiland Tenerife kun je verschillende soorten walvissen en dolfijnen tegenkomen. De meest voorkomende soorten zijn de griend (een soort van de dolfijnenfamilie), potvissen en de majestueuze bultruggen. Daarnaast kun je ook regelmatig scholen speelse dolfijnen langs de kustlijn zien dansen. Hier een diepere duik in de soorten walvissen en dolfijnen die je tijdens je bezoek aan Tenerife kunt tegenkomen:

  1. Grienden (Globicephala macrorhynchus): Deze leden van de dolfijnenfamilie zijn de meest geziene soorten rond Tenerife. Grienden zijn herkenbaar aan hun grootte en de bolle vorm van hun voorhoofd, bekend als de ‘meloen’. Ze zijn bekend om hun sociale gedrag en worden vaak in grote groepen, of pods, gezien.
  2. Potvissen (Physeter macrocephalus): Deze indrukwekkende walvissen zijn vooral bekend om hun gigantische grootte en unieke uiterlijk, met een massieve kop en kenmerkende spuit. Ze zijn voornamelijk te vinden in diepere wateren en staan bekend om hun diepe duiken op zoek naar voedsel, voornamelijk bestaande uit inktvissen.
  3. Bultruggen (Megaptera novaeangliae): Hoewel ze minder vaak voorkomen dan grienden of potvissen, is het mogelijk om bultruggen te spotten, vooral tijdens hun migratieseizoen. Deze walvissen zijn bekend om hun spectaculaire sprongen en het ‘zingen’, een reeks van complexe geluiden die door mannelijke bultruggen worden gemaakt.
  4. Tuimelaars (Tursiops truncatus): Deze speelse en intelligentie dolfijnen zijn een favoriet bij veel bezoekers. Ze zijn vaak te zien in de kustwateren van Tenerife, waar ze acrobatische sprongen en snelle zwemacties uitvoeren.
  5. Gewone Dolfijnen (Delphinus delphis): Deze kleinere, gestroomlijnde dolfijnen zijn herkenbaar aan hun opvallende kleurenpatroon en snelle zwemstijl. Ze zijn erg sociaal en worden vaak in grote scholen gezien.
  6. Gestreepte Dolfijnen (Stenella coeruleoalba): Deze dolfijnen zijn iets kleiner en slanker dan tuimelaars. Ze zijn bekend om hun hoge sprongen en het spelen in de golven van schepen.

Elke soort brengt zijn eigen unieke gedrag en karakteristieken met zich mee, waardoor het observeren van deze dieren een fascinerende en leerrijke ervaring is. De variëteit en frequentie waarmee deze dieren worden gezien, maken Tenerife tot een van de beste plekken ter wereld voor het observeren van walvissen en dolfijnen in hun natuurlijke habitat.

Springende walvis

Beste tijd voor walvissen spotten

De beste tijd om walvissen te zien in Tenerife varieert afhankelijk van het seizoen en de migratiepatronen van de dieren. Elk seizoen biedt verschillende mogelijkheden en ervaringen voor walvisspotters.

In het voorjaar en de winter zijn walvissen en dolfijnen het meest actief in het gebied dat La Gomera van Tenerife. Dit maakt deze periodes het gunstigst voor het spotten van deze zeedieren op het eiland.

Beste locaties voor walvissen spotten

Er zijn verschillende locaties rond Tenerife waar je het beste walvissen kunt spotten. Enkele van de meest populaire uitkijkpunten bevinden zich langs de zuidwestkust van het eiland, waar het water dieper en rijker aan voedsel is.

Boottochten en tours

Er zijn tal van georganiseerde boottochten en tours beschikbaar die je dicht bij deze indrukwekkende dieren brengen. Deze tochten bieden vaak ook educatieve informatie over de walvissen en hun leefomgeving.

Voor elke doelgroep is wel een tour te vinden. De meeste tours duren enkele uren en omvatten naast het spotten van walvissen ook zwemmen of snorkelen in de nabijgelegen wateren.

Praktische informatie

Als je van plan bent om walvissen te bekijken in Tenerife, zijn er enkele praktische zaken waar je rekening mee moet houden. Zo variëren de prijzen van walvistours enorm, afhankelijk van de duur van de tour en de inbegrepen activiteiten. Wil je er zeker van zijn dat je een tourplek kan bemachtigen? Dan is het verstandig om vooraf te boeken, zo heb je gegarandeerd een plek!

met de boot walvissen spotten

Conclusie

Walvissen spotten in Tenerife is een magische en leerzame ervaring die je dichter bij de natuur brengt. Of je nu een natuurliefhebber bent of gewoon op zoek bent naar een unieke ervaring tijdens je vakantie, walvissen spotten in Tenerife zal je niet teleurstellen.

Veelgestelde vragen

1. Is walvissen spotten in Tenerife het hele jaar door mogelijk?
Ja, maar bepaalde seizoenen bieden betere kansen om specifieke soorten te zien.

2. Zijn de walvissentours geschikt voor kinderen?
Ja, de meeste tours zijn gezinsvriendelijk en educatief voor kinderen.

3. Hoelang duurt een gemiddelde walvissentour?
De meeste tours duren ongeveer 2 tot 4 uur.

4. Wat moet ik meenemen op een walvissentour?
Draag comfortabele kleding, breng zonnebrandcrème, en eventueel zeeziektepillen mee.

5. Hoe kan ik bijdragen aan de bescherming van walvissen tijdens mijn bezoek?
Kies voor ecologisch verantwoorde tourorganisaties en volg hun richtlijnen voor respectvolle observatie.