Neem op vakantie je fiets mee

Neem op vakantie je fiets mee
Arno@2 Algemeen 8 oktober 2021 Gewijzigd op:

Een land met de fiets verkennen, het is mogelijk door de fiets mee te nemen. Dat spreekt natuurlijk voor zich. Je gaat met de auto op vakantie naar het buitenland en eenmaal aangekomen op de eindbestemming stippel je een mooie fietsroute uit. Fietsen doe je bij voorkeur met je eigen fiets. En als je een keer wat anders wilt, kun je altijd de website van de ANWB raadplegen voor interessante fietsroutes in het buitenland. Ben je van plan om een fietsendrager aan te schaffen, maar kun je nog wel wat advies gebruiken? Lees dan snel verder!

Welke fietsendrager is geschikt?

Voor het transport van de fiets zijn er verschillende opties. Er zijn dakdragers en fietsendragers op de trekhaak of achterklep. De keuze van de fietsendrager hangt veel af van het type fiets en het aantal fietsen dat vervoerd wordt. Betreft het een lichte racefiets, een mountainbike of wil je de elektrische fiets mee nemen? Elektrische fietsen wegen minimaal 24 kilogram en neem je er twee mee dan heb je een aanzienlijk gewicht. Veel recente elektrische fietsen hebben een geïntegreerde accu. Een fietsaccu weegt zo’n vier kilogram. Voor deze fietsen zijn er speciale e-bike fietsendragers die op de trekhaak gemonteerd worden. Deze kogeldragers kunnen tot 75 kilogram belast worden.

fietsendrager bevestigen van de fietsen

E-bikes op de kogeldrager

Voor het meenemen van e-bikes is er eigenlijk geen alternatief. Naast het hoge maximale gewicht, speelt ook het gebruikersgemak. Fietsen hoeven niet hoog getild te worden en de kofferruimte blijft eenvoudig bereikbaar. De meeste trekhaak fietsendragers zijn kantelbaar en kunnen bij niet-gebruik ingeklapt worden. Er zijn veel kwaliteitsverschillen en dat is ook zichtbaar bij de prijzen. Een degelijke fietsendrager is van het merk Thule. Als je ook nog een trekhaak moet monteren, dan lopen de totaalkosten al snel op tot zo’n €1.000.

Let op de fietsregels!

De regels voor fietsers in het buitenland wijken iets af van de Nederlandse regels. In veel landen is het gebruik van de smartphone toegestaan als het handsfree gebeurt. In de meeste landen is het naast elkaar rijden verboden, tenzij het een afgescheiden fietspad betreft. Ook een veelvoorkomende regel is dat uitsluitend kinderen als passagier vervoerd mogen worden. Er geldt dan een helmplicht en een verplicht fietskinderzitje. Opvallend is de adviesregel in Portugal. In dat land wordt geadviseerd om geen fietsen op een fietsendrager te vervoeren.