Hoe kun je je auto voorbereiden op je vakantie?

Hoe kun je je auto voorbereiden op je vakantie?
Arno@2 Algemeen 23 november 2021 Gewijzigd op:

Veel Nederlanders kiezen ervoor om in het vliegtuig op vakantie te gaan naar een ver land. Toch zijn er ook nog zeker veel inwoners van ons land die liever op reis gaan in hun eigen auto. Het is dan natuurlijk van belang om een goedkope autoverzekering af te sluiten voordat je de weg op gaat naar je eindbestemming. Dit is een gedeelte van de voorbereiding op je autovakantie. Je moet je vierwieler namelijk ook voorbereiden op de lange reis. Dit kun je doen met de onderstaande tips.

Stedentrips vriendinnen banner

Banden

Banden verbinden je auto met de weg. Als je uren achter elkaar rijdt of bij slecht weer, moeten die banden in topconditie zijn. Controleer eerst het oppervlak van je banden. Je wilt zoeken naar noemenswaardige schade of problemen, zoals spijkers of luchtbellen. Kijk ook naar de profieldiepte. De meeste banden hebben een profieldiepte-indicator die loodrecht op het loopvlak van de band loopt. Zodra de banden zo versleten zijn dat ze gelijk liggen met de indicator, moeten ze worden vervangen.

TUI stedentrips banner

Lekkage

Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de signalen die je auto afgeeft. Als er een lek is in je vierwieler, moet je luisteren. Als je lekkage van welk type vloeistof dan ook ziet, geeft je auto aan dat er iets mis is. Ga dan ook op onderzoek uit om erachter te komen wat er precies mis is. Negeer een vloeistoflek niet als je de bergen wilt beklimmen in bijvoorbeeld Oostenrijk. Breng je auto naar de garage om het op te lossen!

Ruitenwissers

Deze stap is vrij eenvoudig. Je wilt er zeker van zijn dat je ruitenwissers geen strepen maken en waterlijnen op de voorruit achterlaten. Als je problemen ondervindt bij het zien, moeten ze worden vervangen. Voordat je de weg opgaat, gebruik je de ruitensproeiers om je ruitenwissers te besproeien en te testen. Ook moet je hierbij zeker kijken naar de ruitensproeiervloeistof. Zit er nog genoeg in de tank of moet je het bijvullen voordat je op vakantie gaat in de auto?

Op vakantie met de auto

Verlichting

Zet je koplampen en knipperlichten aan en loop rond om te controleren of ze allemaal werken. Laat iemand anders je ook altijd helpen met het controleren van de remlichten. Als je ’s nachts rijdt, wil je dat die lichten goed werken, vooral als je je op een onbekende plaats bevindt, wat natuurlijk het geval is als je op vakantie gaat in je vierwieler. Check daarom voordat je de weg op gaat goed de verlichting van je auto.

vriendinnenweekend Roompot banner

Aandrijfriem

Van alle stappen is dit waarschijnlijk de meest ingewikkelde om te controleren of je de motorkap open doet en niet echt weet waar je naar kijkt. Als je aandrijfriem defect raakt, wordt de motor mogelijk volledig uitgeschakeld. Je motor kan de batterij niet opladen en je voertuig zal oververhit raken. De gemakkelijkste manier om te weten of je riem problemen heeft, is door te luisteren naar piepende of gierende geluiden wanneer je je auto start. Je kunt ook de aandrijfriem controleren op scheuren of ontbrekende stukjes.

Stedentrips Europa banner