87% van consumenten ziet vakantie(plannen) in duigen vallen door Coronacrisis

87% van consumenten ziet vakantie(plannen) in duigen vallen door Coronacrisis
Arno@2 Algemeen 28 april 2020 Gewijzigd op:

Uit onderzoek van Holidaytrust blijkt dat 87% van de consumenten weinig vertrouwen heeft dat ze dit jaar nog op vakantie kunnen gaan. Opmerkelijk is dat 55% zelfs aangeeft aangepast op vakantie te gaan, mochten de maatregelen wereldwijd versoepelt worden.

Ruim 50% heeft al een vakantie moeten annuleren!

Het coronavirus heeft een ongelofelijk impact op ons dagelijkse leven. Ruim de helft, 51% geeft zelfs aan dat zij al een vakantie hebben moeten annuleren. Hierbij lopen de kosten van de vakantie vaak boven de €500, maar bij ruim 58% is dit zelfs meer als €1000. Hiervan vindt slechts 35% de reisvouchers zoals die nu is voldoende. Ruim 36% vind dat de reisvoucher zou moeten worden uitgebreid zodat zij meer zekerheid hebben. Deze doelgroep geeft aan dat zij zich zorgen maken voor als bijvoorbeeld het reisbureau failliet zou gaan. En 29% geeft zelfs aan dat zij liever het geld terug willen.

Nederland is pessimistisch over vakantie in 2020!

Ondanks de grote zorgen of er nog wel op vakantie gegaan kan worden, maakt 62% toch nog vakantieplannen voor 2020. 60% had zelfs al een vakantie geboekt voor dit jaar welke nog niet geannuleerd is. Slechts 14% heeft er vertrouwen in dat deze vakantie daadwerkelijk doorgaat. 40% maakt zich toch wel zorgen of deze vakantie kan doorgaan en 46% ziet het erg somber in voor dit jaar. Voor dit jaar ziet dus 86% van de ondervraagde hun vakantie somber in.

De leeftijdscategorie 18-35 jaar is het meeste pessimistisch of hun vakantie wel door kan gaan. 60% geeft aan helemaal geen vertrouwen te hebben, 30% hoopt nog op vakantie te kunnen gaan en slechts 10% gelooft hier nog in. Bij de leeftijdscategorie van 35 tot 60 jarige is deze verdeling bijna hetzelfde alleen is hier 5% iets hoopvoller. Alleen de 60+ heeft een uitschieter als het gaat om hoe hoopvol zij nog zijn. Hier is namelijk 45% nog hoopvol en 13% geloofd echt nog in een mooie vakantie.

Stress & zorgen nemen toe

Mocht de vakantie echt niet doorgaan dan blijkt zelfs 58% van de ondervraagde zich zorgen te maken over hun geestelijke gesteldheid. Ook heeft 45% van de ondervraagde zorgen te hebben mocht het vakantiegeld niet worden uitbetaald. Mochten zij dan wel op vakantie kunnen gaan dan blijkt 20% aangepast op vakantie te moeten gaan en 24% helemaal niet weg te kunnen.