Over Big Ben

Eén van de beroemdste klokkentorens ter wereld is de Big Ben. Officieel heet de toren de Elizabeth Tower vernoemd naar de koningin van Engeland. De grootste en zwaarste klok die in de toren hangt heet de Big Ben. Hierdoor kreeg de klokkentoren de bijnaam Big Ben die de meeste mensen nog steeds gebruiken. De klok luide voor het eerst op 31 mei 1859 en heeft daarna vrijwel nooit stilgestaan. Behalve tijdens een renovatie in 2017 waarbij de klok in totaal 4 jaar stilstaat. De renovatie was hard nodig om de klok te redden.

Over Big Ben

De Big Ben is één van de populairste toeristische attracties in Londen. Vrijwel iedereen kent de toren van televisie of films. Dit is de reden dat de meeste toeristen een bezoek aan de klokkentoren brengen. De klokkentoren is officieel onderdeel van het Palace of Westminster. De Palace of Westminster is het paleis waar het Britse parlement in gevestigd is. Je kan hier eigenlijk niet omheen als je een bezoek aan de stad brengt.

Buiten renovaties om slaat de Big Ben elke 15 minuten. Vanwege de gigantische bel die in de toren hangt kan je het geluid tot wel 8 km ver horen. Sinds de opening heeft de klok dagelijks geluid alleen tijdens de renovatie tussen 1983 en 1985, 2007 en tussen 2017 en 2020 sloeg de klok niet. Je kan dus niet om het klokkenspel heen als je in de stad bent. De grootste bel uit de klok is gemaakt in de Whitechapel Bell Foundry. De klok had in totaal twee weken de tijd nodig om af te koelen voor hij eindelijk in de klokkentoren gehangen kon worden.

De Big Ben is niet alleen leuk om overdag te bezichtigen, maar ook s’avonds. De klokkentoren en wijzers zijn in de avond namelijk prachtig verlicht. Helaas is het wel alleen mogelijk om de klokkentoren van buiten te bezichtigen. Het is namelijk niet mogelijk om de toren te beklimmen.

Je vindt de Big Ben naast de rivier de Thames ten noorden van Palace of Westminster. Er zijn meerdere metrohaltes en bussen die in de buurt van de klok stoppen. Met de metro kan je de Jubilee, District en Circle lijn nemen. Je kan uitstappen bij de halte Westminster. Tegenover de metrohalte vindt je de Big Ben en een brug over de Thames. Als je een mooie foto van de Big Ben wilt nemen, dan kan je het beste even de brug opwandelen. Vanaf hier heb je een goed uitzicht op de klokkentoren.

Inhoudsopgave

Volgens onze gasten

Big Ben Ervaringen