Spinalonga, Lepra-eiland

Spinalonga, Lepra-eiland

Over Spinalonga, Lepra-eiland

Als je kreta gaat bezoeken dan mag een bezoek aan Spinalonga zeker niet ontbreken. Het eiland staat beter bekend als Lepra-eiland en zal een ongelofelijk indruk op je achterlaten. vanaf 1903 t/m 1957 werden hier namelijk alle lepra-Patiënten van Kreta naartoe verbannen. Een zwarte bladzijde in de geschiedenis welke zeker niet vergeten mag worden

Prijsvrij Kreta banner

Inhoudsopgave
  1. Over Lepra-eiland

Over Lepra-eiland

Tijdens je bezoek aan het eiland zal je per boot naar het eiland gaan. Aan bord zal je direct het fort opvallen. Het fort komt uit de 1202 toen de Venetianen de haven van Elounta wouden beschermen tegen de Turken. Later kwam dit fort alsnog in handen van de Turken. Maar toen er in 1903 lepra patiënten naar het eiland werden verbannen, kozen de Turken eieren voor hen geld en verlieten zij het eiland. Lepra patiënten moesten hier zien te overleven terwijl zij hen thuis konden zien liggen. Hen regering liet hun tot 1953 aan hen lot over toen er een medicijn tegen de ziekte kwam. Uiteindelijk probeerde de regering de omstandigheden nog te verdoezelen door naderhand enkele huizen te bouwen, maar de omstandigheden waren verschrikkelijk en onmenselijk

Wanneer je het eiland bereikt kan je doormiddel van een toegangskaartje toegang krijgen tot het dorp. Deze is te bereiken door een tunnel dwars door een rots waarna je het dorp binnenstapt. Direct zal je de staat van huizen opvallen. Waar het ene huis op instorten staat, is het ander huis een stuk nieuwer. Dit heeft te maken met de latere plaatsing van huizen van de regering. In die tijd waren de huizen namelijk slecht en moesten de mensen het zelf zien te rooien op het eiland. Zo was het een zelfvoorzienend dorpje waar zelfs een bakker en groenteman aanwezig was. Soms kregen de bewoners bezoek van een plaatselijke visser welke ze voorziende van nieuwe goederen, maar familie en vrienden mochten geen bezoek brengen in verband gevaar van besmetting.

Spinalonga bij Kreta

Spinalonga, het lepra eiland bij Kreta

Tickets & prijzen

De kosten voor het Lepra-eiland zijn goed te doen. Gemiddeld kost je een retourtje naar het eiland ongeveer €10. Op het eiland aangekomen kan je een ticket kopen om toegang te krijgen tot het dorp. Deze kosten zijn €2 p.p. Voor slechts €12 p.p heb je een onvergetelijke bezoek aan Lepra-eiland wat zeker indruk zal maken.

Openingstijden

Het eiland is alleen te bezoeken wanneer je beschikt over een kaartje. Deze kan je gewoon kopen bij aankomst en is te bezoeken van 09:00 t/m 17:00. Wel kan je het eiland alleen bezoeken als je een boottocht boekt vanaf Elounda en Plaka.

Prijsvrij Kreta banner

Volgens onze gasten

Spinalonga, Lepra-eiland Ervaringen