Over Samariakloof

Op de zuidkant van het eiland vind je de Samariakloof. Deze kloof is vooral bekend om fanatieke wandelaars en natuurliefhebbers waar naast de indrukwekkend kloof ook prachtige planten en dieren te vinden zijn. Wil je een toffe wandeling maken en de natuur van Kreta ontdekken dan is dit de place to bed!

Over Samariakloof

De Samariakloof is sinds 1962 een nationaal park en dat heeft onder meer te maken doordat er zeldzame dieren en planten te vinden zijn. Zo vind je onder meer de Krikri-geit hier wat onder de bedreigde diersoorten valt. De Samariakloof is de langste kloof van Europa en is ongeveer 18km lang en loopt van Omalos t/m Agia Roumelia. Onderweg loop je langs indrukwekkende rotswanden, prachtige beekjes, bosgebieden en prachtige uitzichtpunten.

Prijsvrij Kreta banner

Wil je een wandeling maken door de kloof dan kan dit alleen in de zomermaanden. Dit heeft te maken met het weer en de stand van het water in de kloof. Is er veel regenval dan staat het water namelijk te hoog in de kloof en is het te gevaarlijk. Goede wandelschoenen zijn dan ook een must, want een groot deel van de route loop je over rotsen dwars door de kloof. De route is ongeveer 16 km lang waarvan je in de eerste drie kilometer een flinke daling maakt van 1250 meter hoogte naar 750 meter. Ook passeer je het verlaten dorpje Samaria. Dit was gewoon tot 1965 een bewoond dorp. Ook kom je onderweg verschillende kleine Byzantijnse kapelletjes tegen.

Ben je niet zo een wandelaar maar wil je toch de kloof bezoeken dan kan je ook de omgekeerde route lopen naar de ijzeren poort. Deze 5km lange route is een makkelijkere versie van de normale route. Je start en eindigt hier in de plaats Xyloskalo.

Samariakloof Kreta

Openingstijden

Wil je de kloof bewandelen dan moet je goed opletten dat je dit in de zomermaanden doet. In de wintermaanden is het kloof namelijk dicht vanwege het water en slechte weer wat er dan heerst. Kijk voor je de kloof wilt bezoeken dus goed of de kloof is geopend!

Tickets & prijzen

Iedereen eindigt de wandeling op Agia Roumeli. Vanaf hier kan je alleen met de boot over zee terug. Je hebt dan de keuze om je af te laten zetten bij plaatsjes Chora Sfakion of Sougia. De kosten hiervan zullen €8,50 zijn. Om het nationaal park te betreden betaal je ongeveer € p.p. Handig is om je auto dan ook te parkeren bij één van de plaatsen waar de boot je afzet. Vanaf daar kan je dan het openbaar vervoer nemen naar het startpunt Xyloskalo. Deze kosten zullen rond de €7,50 liggen.

Prijsvrij Kreta banner

Inhoudsopgave

Volgens onze gasten

Samariakloof Ervaringen