Over Palau Güell

Vlakbij de Ramblas ligt Palau Güell, dit is een paleis gebouwd door Antoni Gaudí. Het paleis werd speciaal gebouwd voor Eusebi Güell. Hij was een rijk industrieel en een enorme fan van Gaudí z’n werk. Zo liet hij o.a. Park Güell door Gaudí bouwen, maar dit was niet z’n eerste samenwerking met de architect. Palau Güell was het eerste grote project dat Güell door Gaudí liet uitvoeren. Het is ook één van de weinige projecten die Gaudí zelf heeft afgemaakt. Als liefhebber van het werk van Antoni Gaudí is het zeker weten een aanrader om naar Palau Güell te gaan.

Over Palau Güell

Eusebi Güell wilde graag een huis waarmee hij aan de buitenwereld kon laten zien hoe rijk hij wel niet was. In 1885 besloot hij Antoní Gaudí in te schakelen om dit te realiseren. Het huis moest niet alleen gebruikt worden om in te wonen, maar ook om tentoonstellingen, evenementen en concerten in te geven. Het huis moest een Catalaans palazzo worden met houten plafonds. Maar er moesten ook dure materialen gebruikt worden om te laten zien hoe rijk hij wel niet was. Het eindresultaat is een prachtig paleis met rijke versieringen en gedecoreerde kamers. Kenners noemen Palau Güell zelfs één van de mooiste creaties van Gaudí.

Gaudí heeft een paleis gebouwd die past bij het sociale leven van Eusebi Güell en z’n eigen privé leven. Zo is er ruimte voor z’n gezin met privé vertrekken, maar ook kantoren en ruimtes voor exposities. Het huis bestaat dan ook uit meerdere verdiepingen en een koetshuis. Eén van de mooiste plekken in het huis is het dakterras. Op het dakterras vindt je in totaal twintig verschillende schoorstenen. De schoorstenen zijn rijkelijk gedecoreerd met mozaïek zoals we van Gaudí inmiddels gewend zijn. In de zomermaanden wordt het dakterras vandaag de dag nog steeds in de avond gebruikt voor muziekconcerten. Als je kaartjes voor een concert hebt, dan mag je ook in de avond door het gebouw wandelen. Het dakterras kan je alleen bereiken met een kleine lift. Als je met een rolstoel komt kan je een speciale kleine rolstoel van het paleis lenen om boven te komen.

Palau Güell heeft na de dood van Güell meerdere toepassingen gehad. Tijdens de burgeroorlog was het een politiebureau en daarna een kunst museum. In 2011 werd het gesloten en grondig gerestaureerd tot het oude paleis van Güell. Daarna werd het officieel als museum geopend voor Gaudí liefhebbers. Liefhebbers van zijn werk kunnen hier absoluut één van zijn grote meesterwerken in het echt bewonderen. Het is zeker de moeite waard om hier een rondleiding te boeken of als je de mogelijkheid hebt zelfs een concert bij te wonen.

Openingstijden

Van april tot en met oktober is Palau Güell op dinsdag tot en met zondag geopend van 10.00 tot 20.00. Van november tot en met maart is het paleis van dinsdag tot en met zondag geopend van 10.00 tot 17.30. Op 25 december, 26 december en 6 januari is het paleis gesloten. De derde week van januari is het paleis ook standaard gesloten voor onderhoud.

Tickets en prijzen

Kaartjes kosten € 12 per persoon en studenten en 65+ers betalen € 9 per persoon. Kinderen van 10 tot 17 jaar betalen € 5 en kinderen tot 10 jaar mogen gratis naar binnen. Bij de entree zit een gratis audiogids inbegrepen.

Inhoudsopgave

Volgens onze gasten

Palau Güell Ervaringen