15 bezienswaardigheden & doen in Bologna en omgeving

15 bezienswaardigheden & doen in Bologna en omgeving
Arno@2 Culturele vakantie 8 juni 2020 Gewijzigd op:

Bologna staat niet alleen bekend om de plek waar bolognesesaus vandaan komt. Het is een prachtige Italiaanse stad waar je de meest mooie bouwwerken kan vinden. Vandaag gaan we het hebben over de mooiste en leukste plekken om te ontdekken in de 15 bezienswaardigheden die je moet doen in Bologna en omgeving.

Eten & drinken in de wijk Quadrilatero

We beginnen met de wijk Quadrilatero waar je alles op het gebied van eten en drinken kunt vinden. In deze wijk staat de oude markt. De oude markt bestaat uit allemaal losse winkeltjes waar je de heerlijkste lekkernijen kunt halen. Wat deze wijk extra leuk maakt is het feit dat er een paar autoloze straten zijn. Je kunt hier dus heerlijk doorheen wandelen en op je gemak overal wat eten en drinken. Tip van ons, er zijn overal osteria’s dit zijn plekken waar je zowel staand als zittend kunt genieten van alle heerlijke producten.

Verblijf in 4* Hotel in
2 dagen even heerlijk eruit
Vandaag al vanaf €90.00
1.png
Bekijken

Piazza del Nettuno

Een erg mooie bezienswaardigheid is het beeld van Neptunus wat te vinden is op het kleinschalige Piazza del Nettuno. Op dit vooral erg mooie pleintje kom je al snel oog in oog te staan met deze prachtige fontein. Voor de rest kan je genieten van de mooie omliggende gebouwen. Een tip van ons als je echt wilt genieten van de fontein ga dan wat vroeger. Zeker in de zomermaanden kan het hier behoorlijk druk worden.

Museo Civico Medievale

Museo Civico Medievale is het middeleeuwse museum van Bologna. Het museum bevindt zich in het Palazzo Fava Ghisilardi. In dit prachtige vijftiende eeuwse paleis kan je allerlei voorwerpen vinden uit de middeleeuwse periode van Bologna. De collectie bestaat onder andere uit kunstwerken, oude wapens, een standbeeld van Bonefatius VIII en allerlei andere opgravingen. Wat extra leuk is aan het museum is dat er vaak tentoonstellingen van andere musea te vinden zijn er is dus altijd wat nieuws te vinden.

Piazza Maggiore

Een van de mooiste pleinen van Bologna is het Piazza Maggiore. Aan dit plein grenzen er allerlei paleizen. Een van de mooiste paleizen is Palazzo del Podestà. Dit paleis is tegenwoordig een toeristische dienst. Dus mocht je van alles willen weten over de stad kan je hier terecht. Een van de mooiste en meest bijzondere gebouwen is de Sint-Petroniusbasiliek. Niet alleen is dit de grootste kerk van de stad ooit werd het bijna groter dan de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad. Hier werd echter een stokje voor gestoken door de toenmalige paus. De voorkant van de kerk is dus ook nooit afgewerkt.

Pinacoteca Nazionale di Bologna

Pinacoteca Nazionale di Bologna is misschien wel een van de bekendste musea van Italië. Niet alleen doordat veel schilderijen ooit tijdens het napoleontische regime tentoon werden gesteld in het Louvre in Parijs. Je komt er erg veel werken tegen van de grootste meesters. Denk hierbij aan Rembrandt, Rafaello, Michelangelo, Ludovico, Rubens, Fragonard en Guido Reni. Voor iedereen die van kunst en cultuur houdt is dit een echte aanrader. Er zijn hier zoveel bekende werken van artiesten dat je niet weet waar je moet kijken.

De torens Garisenda en Asinelli

Voor iedereen die geen hoogtevrees heeft en de prachtige daken van Bologna van boven wil bewonderen zijn de torens van Garisenda en Asinelli een must go. Beide torens zijn samen met nog wat andere torens de laatst overgebleven van de ooit honderdtachtig torens in de stad. Deze torens zijn al gebouwd in de twaalfde eeuw toen er nog geen machines waren om de toren te bouwen! De torens fungeerde als uitkijktorens en als statussymbool. Mocht je de klim van meer dan vijfhonderd treden aan willen gaan kan dit in de Asinelli toren. Doordat beide torens naast elkaar schuin staan geeft dit een extra schuin effect. Dit zorgt voor een spectaculair uitzicht!

Teatro Anatomico

Het zestiende eeuwse Archiginnasio is het hoofdgebouw van de universiteit van Bologna. Een van deze gebouwen is het Teatro Anatomico dat in de zeventiende eeuw is gebouwd. Het gebouw staat erom bekend dat er veel medische lezingen werden gegeven en een plek was waar kennis over heel de wereld gecentraliseerd werd. Het gebouw is zowel van binnen als buiten een waar kunstwerk. In het midden van de cederhouten kamer ligt een marmeren tafel waar vroeger lichamen ontleed werden in de naam van de wetenschap. De kamer zelf staat vol met kunstwerken en is zeker het bezoeken waard.

De San Luca Basiliek

Let op, om op deze locatie te komen moet je een berg beklimmen via een vier kilometer lang pad. De San Luca Basiliek ligt namelijk driehonderd meter boven Bologna op een beboste heuvel. Om er te komen leg je al een mooi pad af. Je komt namelijk langs zeshonderdzesenzestig bogen die naar de basiliek en de bijbehorende tuinen leiden. Binnen kan je allerlei kunstwerken vinden van verschillende meesters. Buiten kan je de tuinen verkennen en genieten van het mooie uitzicht over Bologna.

Museo Civico Archeologico

Het historisch museum Museo Civico Archeologico is super leuk als je wat meer te weten wilt komen over de geschiedenis van Bologna. Je vindt in het museum stukken uit de prehistorie, bronstijd, Romeinse tijd en de middeleeuwen. Elk van deze stukken zijn opgedeeld in perioden waarin je ze kunt bewonderen. Ook is er een historisch archief te vinden in het museum alsook een bibliotheek. De entreeprijs is slecht zes euro en voor 65+ers is het drie euro. Ben je jonger dan achttien of een student betaal je vier euro.

De San Pietro kathedraal

Een van de belangrijkste kathedralen van Bologna is de San Pietro kathedraal. De kathedraal is een van de belangrijkste van de stad omdat hier het aartsbisdom is gevestigd. Toegang tot de kathedraal is gratis. Van binnen kan je genieten van de prachtig versierde gebouw alsook allerlei schilderijen. Naast de kerk gelegen ligt de Cappella Maggiore. Deze zeventig meter hoge klokkentoren is ook zeker een bezoekje waard. Je kan hier namelijk naar boven om te genieten van een uitzicht over de stad.

Ferrari museum

Ben je gek op sportauto’s dan mag een bezoek aan het Ferrari museum net buiten Bologna niet ontbreken! Je kan met een bus richting de twee musea in Modena en Maranello. In de musea vind je in een indrukwekkende verzameling van oude en nieuwe Ferrari’s. Bekijk onder andere bijvoorbeeld de auto’s waar coureurs als Michael Schumacher en Nikki Lauda wereldkampioen in zijn geworden.

Naast het bekijken van de auto’s is het ook mogelijk om een tour te doen over het fabrieksterrein. Let op dat je niet in de fabrieken komt, maar een tour langs de fabrieken en testcircuit krijgt met natuurlijk wel allerlei leuke weetjes. s

Beschik je over een goed gevulde portemonnee dan kan je ook een nieuw exemplaar kopen in de naastgelegen store.

Montagnola Park

Montagnola Park heeft een rijke geschiedenis. Het park was vroeger onderdeel van een paleis dat aan de paus werd geschonken. Het paleis is vergaan maar de toenmalige tuin is nu een park geworden. Niemand minder dan Napoleon heeft de opdracht gegeven om de tuin wat meer Franse tinten te geven. Dit kun je er goed zien aan de toegangspoort van het park. Een paar van de blikvangers van het park zijn de prachtige aangelegde trappen alsook de fontein omringd door schildpadden. Voor zowel toeristen als bewoners is dit een heerlijk park om te genieten van het heerlijke weer alsook van muziekevenementen die vaak plaatsvinden.

Joodse wijk

Op bevel van de Paus in 1555 werd de Joodse bevolking van Bologna verplicht om in de Joodse wijk te wonen. In het jaar 1593 werden de joden zelfs helemaal uit de stad weggejaagd waarom ze pas weer in de negentiende eeuw de stad mochten betreden. Er stond vroeger een Joodse synagoge maar die werd tijdens de tweede wereldoorlog bijna compleet verwoest.

Tegenwoordig kan je nog de duidelijk de invloed van de Joodse bevolking terugvinden in de wijk. Je vindt er namelijk het Joodse museum van Bologna, verschillende ateliers en woningen in het bezit van Joodse bankiers. Een erg mooie en interessante wijk om te bezoeken dus.

Palazzo Poggi

Het Palazzo Poggi bevindt zich in de Universiteit van Bologna. Rond achttien honderd werd dit de zetel van de Nationale Universiteit. In het paleis vind je zowel het kantoor van de rector alsook de een museumcollectie van de universiteit. Omdat de universiteit vroeger bekend stond om de medische lessen vind je dit ook veel terug in de museumcollectie. Je vindt hier dus opgezette dieren, modellen van zwangeren vrouwen en wassen beelden met de anatomie van het menselijk lichaam. Verder is het gebouw zelf ook een waar kunstwerk en zeker het bezoeken waard.

Giardini Margherita

Het populairste park van Bologna is de Giardini Margherita. Dit immens grote park is maar liefst zesentwintig hectare groot. Het park werd gebouwd om de versteende stad toch wat groen te bieden. Het park is net buiten het centrum van de stad te vinden en heeft veel weg van een typische Engelse tuin. In het park vind je onder andere wandelpaden, vijvers, uitgestrekte gazons en Etruskische graven die werden gevonden toen het park werd aangelegd. Tegenwoordig kan je er zelfs een bezoeken. Meer dan genoeg te beleven dus in dit rustgevende park

Heb jij nog een bezienswaardigheid in Bologna welke absoluut een bezoekje waard is? Laat het ons dan weten in de reactie hieronder

Reacties zijn gesloten.