Redactie Holidaytrust.nl Algemeen 31 juli 2019 Gewijzigd op:

Met de auto naar Spanje: Route, kosten en tips!

Een goede voorbereiding is het halve werk. Ga jij binnenkort ook met de auto naar Spanje? Bereid je dan goed voor, zodat je heerlijk ontspannen kunt vertrekken. Hoewel Spanje een Europees land is, zijn sommige dingen net iets anders dan in Nederland. Wij hebben leuke en praktische informatie voor je reis naar Spanje verzameld. 

Populaire aanbieders Spanje
4.png
Corendon
11.png
Vacanceselect.nl
13.png
Sunweb Zomer
24.png
Stipreizen.nl
32.png
Trivago.nl

De beste tijd om te vertrekken

Op sommige dagen is het beter om niet je vertrekt in te plannen. Ben je redelijk flexibel dan is het natuurlijk verstandig om drukke dagen, als zwarte zaterdag, te mijden. Zit je helaas vast aan een bepaalde datum, dan is het verstandig om je alvast voor te bereiden op files. Neem voldoende water en eten mee, en vergeet ook niet wat leuke spelletjes mee te nemen voor de kids of de tablet goed op te laden van te voren. Een powerbank of een usb oplader voor in de auto zijn op dit soort momenten ook geen overbodige luxe.

De vakantie van de Spanjaarden begint van eind juni tot half september. Het hoogseizoen is ongeveer gelijk aan die van Nederland. Met name het eerste en laatste weekend van augustus is het topdrukte op de weg.

Ook viert Spanje rond 15 augustus Maria Hemelvaart en kan het erg druk zijn op de weg in het hele land. Rond 23 en 24 juni is het extra druk rond Barcelona

Doordat veel Spanjaarden in het weekend ook naar de zeekust gaan voor verkoeling, kan het in het weekend in de ochtend en later in de avond wat drukker zijn op de wegen.

gezin vakantie tablet
Zorg dat je goed voorbereid op vakantie gaat

Wat mag je absoluut niet vergeten!

In Spanje zijn de volgende items verplicht om mee te hebben in de auto:

 • Gevarendriehoek: één is voldoende voor auto’s zonder Spaans kenteken. Auto’s met een Spaans kenteken moeten twee gevarendriehoeken meenemen.
 • Veiligheidshesje(s): kom je  buiten de bebouwde kom langs de weg te staan dan ben je zowel als bestuurder als passagier verplicht om een veiligheidshesje te dragen. De veiligheidshesjes moeten voldoen aan de EN471-norm (fluorescerend geel, oranje of rood en voorzien van retro-reflecterende banen).
 • Reservewiel: je bent verplicht om een reservewiel of thuiskomertje bij te hebben

Hoewel een verbanddoos, brandblusser en reservelampen niet verplicht zijn om bij je te hebben in Spanje is het niet onverstandig om dit mee te nemen.

Tip! Controleer bij een huurauto ook altijd of alle verplichte items aanwezig zijn. Daarnaast is het ook verstandig om te controleren welke artikelen verplicht zijn bij de landen waar je ook nog doorheen reist. 

Pechhulp

Natuurlijk gaan we er vanuit dat we een veilige reis maken naar het zonnige Spanje. Kom je helaas toch met pech langs de weg te staan dan is het verstandig om de volgende stappen te volgen:

 • Stop op een veilige plek bijv. in de berm of zo ver mogelijk naar rechts op de vluchtstrook
 • Gebruik je alarmlichten, ook nadat je stilstaan
 • Doe allemaal je veiligheidshesje aan
 • Stap voorzichtig uit de auto aan de kant waar geen verkeer rijdt en zoek een veilige plek
 • Plaats een gevarendriehoek tenminste 50m achter de auto, tenzij dit te gevaarlijk is.

Voor pech kun je in Spanje de ANWB Alarmcentrale bereiken op +31 70 314 14 14. Heb je acuut hulp nodig of is er een ongeval, dan kun je 112 bellen. 

pech onderweg
Pech onderweg? Let op waar je gaat staan!

Tanken in Spanje

Tanken in Spanje is vaak een stuk goedkoper dan in Nederland. De huidige prijs (juli 2019) bedraagt momenteel gemiddeld 1,30 euro.  Ook heb je bij de meeste tankstations verschillende opties. De meest voorkomende opties zijn:

Benzine E5

Hoewel het in Frankrijk en Duitsland steeds lastiger wordt om E5 benzine te tanken, is deze optie bij de meeste tankstations in Spanje nog steeds verkrijgbaar. Vooral voor de wat oudere auto’s, campers en busjes die niet goed tegen de E10 kunnen, is dit erg prettig. Ook SUperplus 98 is op de meeste plekken nog verkrijgbaar. 

Benzine E10

De E10 benzine bestaat uit maximaal 10% bio-ethanol. Voor de wat nieuwe auto’s perfect. Weet je niet zeker of jou auto kan rijden op E10, check dit dan altijd even op e10check.nl. 

Let op! De Spaanse benaming van benzine en diesel lijken erg op elkaar: gasolina is benzine en gasóleo is diesel.

Tanken spanje
Tanken in Spanje let goed op de benamingen!

Milieuzones in Spanje

Ook in Spanje vind je o.a. bij Madrid en Barcelona milieuzones die alleen toegankelijk  is voor voertuigen met een milieusticker. Er zijn vier verschillende milieustickers, namelijk blauw (geen uitstoot), Groen-blauw (eco), Groen (benzine auto jonger dan 2005, of dieselauto’s jonger dan 2014) en Geel (benzineauto’s geregistreerd in 2000-2013 of diesel auto’s geregistreerd in 2005-2013’.

Je kan de stickers verkrijgen bij de postkantoren in SPanje en kosten ongeveer 5 euro. 

Tol in Frankrijk en Spanje

Voor een deel van de Spaanse en Franse wegen moet je tol betalen. Het is mogelijk om de tol contant af te rekenen. Ook creditcards worden vaak geaccepteerd. Het is daarnaast ook mogelijk om een tolbadge te bestellen, waarbij je de tol elektronisch en snel kunt betalen. 

Routes & kosten van Nederland naar de Spanje (Costa Brava)

Wil je naar Spanje dan kan je kiezen uit verschillende routes. Afhankelijk van waar je moet zijn, maar ook wat je zelf prettig vind. Sommige routes kennen namelijk veel meer beklimmingen als andere waardoor het met een caravan minder prettig kan zijn. Hierbij de verschillende routes:

De route & kosten via Route du Soleil (A6 & A7)

Oorspronkelijk loopt de route du soleil van Parijs over de A6 naar Lyon waar het overgaat in de A7 tot Orange. Dit is volgens de Fransen de Route du Soleil. Wij in Nederland kennen de Route du Soleil welke start vanaf ons land.

Wij starten onze route vanaf Utrecht waar we bij Breda de grens over gaan. Via Antwerpen, Gent Kortrijk gaan we de grens over richting Frankrijk. Hier gaan we een stukje over de A22 welke bij Rijsel overgaat in de A1. Deze kan je helemaal volgen tot Parijs waarna je de A6 pakt richting Auxerre. Vanaf Lyon gaat de weg over in de A7 richting Orange waar je de A9 pakt richting Montpellier, Beziers, Perpignan richting de Costa Brava.

Tips route via Route du Soleil (A75 route)

 • Je bent ongeveer qua kosten €114.- (met caravan €166) aan tol kwijt en €202 aan benzine. Samen is dat €316 voor alleen de heenreis.
 • Je gaat hier over de ring van Parijs waar het zeker in de vakantie erg druk kan zijn!
 • Je gaat dwars door Lyon waar het erg druk kan zijn. Zowel doordeweeks (rond 8 en 17 uur ) kunnen hier flinke files staan.
 • Als je dwars door het centrum van Lyon gaat dan moet je rekening houden met de milieusticker (de doorgaande routes vallen buiten de milieuzone). Het gaat hierbij dus alleen om mensen die het centrum van Lyon bezoeken!
route du soleil naar spanje
De route richting Spanje over de Route du Soleil

De route & kosten via Parijs (A75 route)

Deze route kent het minste aantal kilometers en is zonder file de snelste route. Via Breda gaan we de grens over richting Antwerpen, Gent en bij Kortrijk de grens over van Frankrijk. Hier zakken we via de A1 af naar Parijs waarna het overgaat in de A10 om ver volgens via de A71 via Clermont Ferrand over te gaan in de A75. Hier ga je vervolgens het laatste stuk via Beziers en Perpignan de Spaanse grens over richting de Costa Brava. De gehele route is ongeveer 1375 km vanaf Utrecht en rij je in ongeveer 13:25 uur.

Tips route via Parijs (A75 route)

 • Je bent ongeveer qua kosten €92.- (met caravan €131) aan tol kwijt en €192 aan bezine. Samen is dat €280 voor alleen de heenreis.
 • Beste is om op zondag de route te starten en te overnachten vlak voor Clermont-Ferrand. Maandags kan je dan het laatste stuk pakken.
 • Let op Parijs kan erg druk zijn! Zorg dat je voor Parijs dus al getankt hebt
route a75 naar spanje
De route richting Spanje via de A75

De route & kosten via Reims (A9 route)

Helaas heb ik geen ervaring met deze route, maar aangezien die nauwelijks langers is als de vorige twee zet ik hem er graag bij. Hier gaan je ook via Brede de grens over richting Antwerpen, Brussel om via de A304 de grens over te gaan. Via Reims gaan je over in de A26 richting de A5 waar het overgaat in de A31 richting Dijon. Je zak af naar Lyon, Avignon, Montpellier, Beziers naar Perpignan waarna je de Spaanse grens over gaat richting de Costa Brava

Tips route via Parijs (A75 route)

 • Je bent ongeveer qua kosten €31 (met caravan €41) aan tol kwijt en €180 aan benzine. Samen zal dat €211 voor alleen de heenreis zijn.
route a9 naar spanje
Route via Reims naar Spanje

De route & kosten via Luxemburg (A31 route)

Persoonlijk is dit mijn lievelingsroute! Je gaat vanaf Breda de grens over richting België waar je via Antwerpen richting de ring van Brussel rijdt en dan via de E411 zo Luxemburg ingaat. Je kan er ook voor kiezen om via Maastricht de grens over te gaan wat ik je zou aanraden. Je ontloopt dan namelijk de drukke steden Antwerpen en Brussel.

Vervolgens zak je af richting Nancy, Dijon, Lyon richting Montpellier. Vanaf hier is het nog een klein stukje richting de Spaanse grens welke je via Beziers naar Perpignan zo naar de Costa Brava brengt. De gehele route is vanaf Utrecht 1401km en gemiddeld doe je er zo een 13:25 uur over.

Tips route via Luxemburg (A31 route)

 • Je bent ongeveer qua kosten €94.- (met caravan €137) aan tol kwijt en €195 aan bezine. Samen is dat €280 voor alleen de heenreis.
 • Tanken in Luxemburg is super goedkoop! Let alleen op dat je dit niet bij het laatste tankstation wilt doen, want daar kan het erg druk zijn
 • Ideale route als je met de caravan of aanhangwagen gaat
route luxemburg naar spanje

Heb jij ook nog een praktische of leuke toevoeging voor ons? Laat het weten in een reactie.

Aanbiedingen 3